I samarbete med Betting.se

Har SD en större chans att bli största parti än vad opinionsmätningarna visar?

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 okt 2020 2020-10-07
E-post

Att opinionsundersökningar gynnar kandidater eller partier som tillhör vänstern är inte något nytt. Ett lysande exempel på detta är presidentvalet i USA 2016.

Demokraternas kandidat Hillary Clinton såg enligt alla mätningar ut att gå mot en jordskredsseger. Trots detta skakade Donald Trump om etablissemanget i Washington när han vann valet. Detta skapade en stor tillitsbrist för opinionsundersökningar hos allmänheten.

Vill man ha ett svar på en kandidats eller ett partis chans att vinna majoritet i ett val är det bättre att förlita sig på bettingsidor. Nedan går vi igenom varför bettingsidors odds är bättre på att förutspå val än traditionella mediehus.

Varför mediebyråer ofta prickar fel

De flesta större mediebyråer i USA sympatiserar med Demokraterna och har därmed en egen politisk agenda.

Bortsett från att tidningarnas journalister styrs av egna sympatier, måste de förstås också stryka sina demokratiska läsare medhårs. Annars brister affärsmodellen som mediebyråerna lagt sin grund på, att attrahera och hålla kvar sina läsare.

Det faktum att subjektiva element som partisympatier tas i beaktning när valundersökningar görs innebär att det ofta är väldigt nära till hands att ställa ledande frågor.

Till exempel kan en fråga i en opinionsundersökning inför årets val se ut så här:

Kan Joe Biden vinna valet?

Vad vi bör fokusera på i denna frågeställning är ordet ”kan”.

”Vad som helst kan hända, visst kan han vinna valet.”, hade varit mitt svar på detta.

Detta svar innebär bara att jag antar att det finns en chans att han kan vinna valet. Däremot kommer mitt svar ändå räknas som ett ”ja” i opinionsundersökningen som mediebyråer marknadsför som ett starkt bevis på att Joe Biden är folkets favorit att stå som segrare när valrösterna är färdigräknade.

Tror jag att Joe Biden kommer sväras in som den 46:e presidenten i Amerikas Förenta Stater januari 2021? Nej, det vill jag inte påstå.

Det är som vi ser ovan väldigt svårt att lita på en undersökning som görs i syfte att stödja en politisk agenda.

Hur bettingsidors oddssättning skiljer sig från opinionsundersökningar

För att förklara detta måste vi först förklara hur de två typer av bettingsidor som finns fungerar.

Hur sportsbooks sätter odds

Den största typen av bettingsidor kallas sportsbooks, dessa skapar oddsmarknader genom att alltid ställa sig på motsatt odds gentemot spelaren. Ligger mina pengar på att Trump vinner, ligger deras på att Biden vinner.

Detta innebär att oddsen i så hög mån som möjligt måste reflektera den verkliga sannolikheten av ett utfall. Det finns inte utrymme för känslor, skulle en bettingsida gissa fel och sätta för höga odds innebär det att dem går med miljonförlust. Detta är förstås inte fallet för mediebyråer, har deras undersökning fel spelar det ingen större roll för dem.

Sportsbooks bestämmer värdet av ett odds genom att titta på tonvis av faktorer, den största faktorn här är pengar. Vilket spel lägger folk mest pengar på? Här handlar det inte om på vilket spel den totala summan pengar är störst, utan snarare om var människor som livnär sig på betting lägger sina pengar. Vilket spel lägger de spelare som oftast prickar oddsen sina pengar, hur mycket pengar lägger de?

Om en sportsbook ser att de flesta spelare som historiskt sett prickar rätt på odds inom politik lägger stora pengar på en vinst för Trump, kommer oddset sjunka och därmed den teoretiska sannolikheten att Trump vinner gå upp.

Hur spelbörsar sätter odds

Hos en spelbörs (t.ex. Betfair Spelbörs) står vanliga människor på den andra sidan av ett spel. Här sätts oddsen efter hur vanligt folk tror att ett utfall kommer falla. Skillnaden mellan dessa och opinionsundersökningar är kvantitet, mycket fler människor får en chans att tippa ett utfall än i en opinionsundersökning.

I den senaste opinionsundersökningen som CNN gjorde frågas 1302 potentiella väljare. För att jämföra har hittills 1 075 195 474 SEK lagts på odds kring presidentvalet på Betfairs Spelbörs.

Den senaste tidens opinionsundersökningar i Sverige

I den senaste opinionsundersökningen från Sentio ligger Moderaterna och Sverigedemokraterna bägge på 20,9% väljarstöd. Samtidigt kan vi se hos Unibet att oddset på vilket parti som får mest väljarröster i valet 2022 skiljer sig kraftigt mellan dessa två partier.

Moderaterna (M) har nämligen ett odds på 7.50 medan Sverigedemokraterna (SD) har ett odds på 2.40. Detta odds innebär att oddsmakarna ser en nästan tre gånger så stor sannolikhet att SD blir största parti jämfört med Moderaterna.

I samarbete med Betting.se

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag