Här skickar Ryssland kryssningsmissiler mot ISIS

Generalöverste Andrej Kartapolov berättade om kryssningsmissilerna mot ISIS. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 7 okt 2015 2015-10-07
E-post 957

SYRIEN Under onsdagen stod det klart att Ryssland fullständigt kör över islamisterna i Syrien. Det senaste är att de skickar kryssningsrobotar från Kaspiska havet, som rimligen flugit över såväl Iran som Irak, för att slutligen träffa terrormål i Syrien. – Vi har skjutit mot fabriker som producerar explosiva vapen, ledningscentraler, ammunitionslager och terroristernas träningsläger i områden som Raqqa, Idlib och Aleppo, säger generalöverste Andrej Kartapolov.

Nu sätter Ryssland ännu större press på islamisterna i Syrien. Under dagen meddelar ryska medier att kryssningsrobotar avfyrats från Kaspiska havet mot mål i Syrien, något som betyder att robotarna troligen har flugit över både iranskt och irakiskt luftrum innan de slutligen slog ner mot terrormål i Syrien.

– I sydvästra delen av Kaspiska havet avfyrade de marina styrkorna 25 kryssningmissiler mot elva olika mål. Det var elva mål mot terrorgrupper som al-Nusra på den Syriska statens territorium, säger generalöverste Andrej Kartapolov i en video som publiceras av nyhetstjänsten Ruptly.

Det var en rad olika mål som rysk militär siktat in sig på berättar Karpalov. Det ska röra sig om tre olika områden i Syrien, kända för att husera terrorister från Isis och Jabhat al-Nusra. Roboten som Ryssland använder ska vara av modell 3M-54 Klub i fartygsutförande. Roboten är även känd som Kalibr NK, skriver försvarsbloggaren Lars Wilderäng.

– Vi har skjutit mot fabriker som producerar explosiva vapen, ledningscentraler, ammunitionslager och terroristernas träningsläger i områden som Raqqa, Idlib och Aleppo, förklarade Kartapolov.

Gav en känga mot USA

Samtidigt som Andrej Kartapolov berättade om den militära insatsen, där alltså kryssningsrobotar avfyrats från militära fartyg i Kaspiska havet, passade han på att ge en känga åt USA. Det har sin bakgrund i att Ryssland bjudit in USA att samarbeta om att bekämpa terrormålen, något som USA hittills inte gett något entydigt svar på om de avser att göra.

– Vi erbjöd våra partners ett utbyte av koordinater mot terrormål, men vi har inte fått något svar på erbjudandet. Det betyder att antingen hade de inte de koordinater vi har, eller vill de inte av någon anledning att dessa mål ska bekämpas, kommenterade Kartapolov syrligt.

Det Kartapolov mellan raderna åsyftar är kritik om att USA i själva verket indirekt beväpnat terroristerna i Syrien. I den kritiken är det inte ovanligt med en teori om att USA medvetet låter grupper som ISIS att hållas då de försökt bekämpa Syriens president Bashar al-Assad, en fiende de bägge har gemensamt.

”Rakt genom hårt trafikerad flygled”

Men Ryssland möter även kritik för den nya insatsen med kryssningsrobotar. Författaren och försvarsbloggaren Lars Wilderäng noterar att kryssningsrobotarna rimligen måste ha korsat en hårt trafikerad flygled.

”De ryska kryssningsrobotarna avfyrades rakt igenom en av världens mest trafikerade civila flygleder, från Europa ner till Persiska viken”, skriver Lars Wilderäng på sin blogg.

Vidare menar han att man ska vara försiktig med de uppgifter som Ryssland publicerar. På sin blogg publicerar Wilderäng en video, som bitvis är animerad, som visar hur rysk militär avfyrar kryssningsrobotar.

”Kom ihåg att allt kan vara ren fejk, utom att det vid någon gång under mänsklighetens historia har avfyrat dessa robotar vi ser på filmen. Att det var i natt och att det var mot mål i Syrien finns inga belägg för. Animerade kartor kan visa precis vad som helst”, skriver Wilderäng.

Nedan ser du videon där Kartapolov berättar om insatsen. Vi har översatt hans citat till svenska i artikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag