Här sprider Moderatordförande konspirationer från ökänd antisemit – ”Gillas” av Schlingmanns konsult

  • Torsdag 15 jan 2015 2015-01-15
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att ordförande för Moderata studenter vid Stockholms Universitet, Büsra Kocatürk, sprider en konspirationsteori på Facebook från en känd antisemit. Inlägget ”gillas” även av Sofia Kacim som jobbar på Per Schlingmanns konsultbyrå.

En artikel på konspirationssajten ”Newsvoice” ifrågasätter terrordåden mot Charlie Hebdo i Frankrike. Redan i rubriken föreslås att attacken var en såkallad ”false flag operation” och artikeln bygger på en utsaga av antisemiten Kevin Barrett. I första meningen i Newsvoice-artikeln presenteras Barrett som en person ”känd i USA för sin kritik mot den officiella versionen av 11 septemberattackerna”.

Artikeln, som i stora drag citerar Barrett, länkar även till ursprungsinlägget hos den iranska tv-kanalen Press TV. Kanalen har fått kritik för att ge plats åt antisemiter och förintelseförnekare av bland annat amerikanska ”Anti-Defamation League”. Nyligen publicerade även tidskriften Expo en artikel med rubriken ”Antijudiska konspirationsteorier efter terrorattentatet” där Kevin Barrett lyfts fram som antisemitisk konspirationsteoretiker.

”Tyckte bara det var intressant att det finns olika synpunkter”

Nu kan Nyheter Idag avslöja att Büsra Kocatürk, ordförande för Moderata studenter vid Stockholms Universitet, okritiskt sprider konspirationsartikeln på Facebook men även på Twitter. I anslutning till inlägget på Facebook citeras även stora delar av artikeln som argumenterar för att terrordådet i Frankrike mot Charlie Hebdo var en såkallad ”falsk flagg” operation.

Inlägget har även gillats av ett 20-tal personer varav en är Sofia Kacim, verksam som konsult hos moderaten Per Schlingmanns PR-byrå. När Nyheter Idag når Büsra Kocatürk över telefon sitter hon i ett kårstyrelsemöte.

På frågan hur hon tänker kring att dela en konspiratorisk artikel om terrordådet, samtidigt som hon sitter som ordförande för Moderata Studenter på SU, svarar Büsra att hon helt enkelt inte undersökt artikeln. Men att det är bra att Nyheter Idag nämner det, så hon själv kan undersöka det.

– Jag känner inte igen tidningen, jag tyckte bara att det var intressant att det finns olika synpunkter, och att detta också kunde vara sant, resonerar Kocatürk i telefonen.

Tidskriften Expo berättar att Barrett ifrågasatt förintelsen och uppmanat ”patriotiska amerikaner att resa sig och störta den sionistiska fascistregimen”. Vidare har Barrett även hävdat att sionister ligger bakom Anders Behring Breiviks terrordåd 2011, bland mycket annat. Büsra själv tycker att det är viktigt att vara kritisk mot vad man delar, men menar att hon nu inte hade någon aning om att artikelförfattaren var en ökänd antisemit.

– Jag har ju läst andra artiklar också, men jag har inte riktigt undersökt deras bakgrund, säger hon till Nyheter Idag.

Innan Nyheter Idag lägger på telefonen förklarar Kocatürk att om hon känt till Barretts bakgrund är hon inte säker på att hon delat artikeln. Hon säger även att hon själv ska undersöka vad ”Newsvoice” är för en tidning och var Barrett är för en skribent.

Rättelse: Tidigare stod ”antisemitisk artikel” om den artikeln som publicerats hos Newsvoice. Detta är ändrat till ”konspiratorisk artikel”. Artikeln i sig ger inte uttryck för antisemitism, däremot är ursprungskällan Barrett en känd antisemit.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag