Hård kritik mot VM-aktuella Qatar

Fotbolls-VM 2022 kommer att spelas i Qatar och krocka med adventskalendern. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 7 apr 2015 2015-04-07
E-post 14

QATAR Dagliga dödsfall, kritik från människorättsorganisationer samt bevis om korruption. Fotbolls-VM kommer dock med all förmodan att hållas där. Nyheter Idag har samlat ett urval av den kritik som riktats mot nationen och personerna bakom beslutet.

Ett av världens rikaste länder kommer att stå som värdland för fotbolls-VM 2022. Världens kanske största sportevenemang kommer att samla 32 länder för en massiv fotbollsfest. I en nation som till ytan är lika stor som Skåne.

Beslutet ses som ett försök att bygga broar med västvärlden och bryta fördomar.

Valet av värdnation var oväntat och har sedan december 2010, då landet blev tilldelat mästerskapet, omgivits av anklagelser gällande bland annat muthärvor mot den FIFA-kommitté som röstade fram landet som värd för turneringen.

Efteråt har flera tongivande personer visat sitt missnöje.

Jämför Fifa med det kommunistiska Sovjetunionen

En av de som i skarpa ordalag framfört kritik är David Silberstein, tidigare ordförande för engelska FA, som kallar Fifa för en ”totalitär organisation med tydliga likheter med det gamla Sovjet”.

– Om jag var aktiv inom fotbollen fortfarande skulle jag driva linjen om en bojkott stenhårt. Att ge Qatar VM var ett av de löjligaste besluten i idrottshistorien, sade Silberstein till BBC.

En miljon dokument bevisar korruption

FIFA-presidenten Sepp Blatter har erkänt att det var ett misstag att låta Qatar arrangera VM. The Sunday Times har även kommit över en miljon hemliga dokument som påstås visa hur Qatar mutade sig fram till platsen som värdnation.

Världsmästerskapets ansvarige, Hassan al-Thawadi, menar dock att det är fördomar mot Qatar som styr FIFA:s aktuella utredning gällande bedrägeri samt anklagelser om korruption. al-Thawadi uppger vidare att alla länder som ansökte om värdskapet var anklagade för ovannämnda punkter men att fokus fortfarande ligger på Qatar, trots landets vilja att utredas.

4000 förväntas dö under slavliknande förhållanden

Sommarvärmen ses som ett bekymmer för både spelare, arbetare och supportrar. Temperaturer uppemot 50 grader är inte ovanligt.

FIFA-toppen och före detta ordförande i det tyska fotbollsförbundet, Theo Zwanziger, ser stora hälsoproblem med väderförhållandet.

– Personligen tycker jag inte VM ska hållas i Qatar. Läkarna säger att de inte kan ta ansvar för spelarnas hälsa när ett VM hålls under de förutsättningarna. De kanske kommer att klara av att kyla ner arenorna men ett VM är så mycket mer än bara arenorna. Fans från hela världen kommer att åka dit och leva i den värmen och fallen av livshotande skador kommer att utredas av åklagare och det är inget vi i exekutivkommittén vill ansvara för, sade han till den tyska tidningen Sport Bild.

Mycket i Gulfstaten byggs utav några av världens sämst betalda arbetare. I värsta fall betalas inte migranterna som jobbar under förhållanden motsvarande tvångsarbete. Varje månad återvänder ett dussintal unga män till sina hemländer, i likkistor.

Dödssiffrorna under 2014 uppges till ett dödsfall vartannat dygn. 964 arbetare från Nepal, Indien och Bangladesh uppges även ha dött mellan 2012-2013. Idag överstiger siffran 1400.

Internationella fackliga samorganisationen har varnat för att över 4 000 byggarbetare riskerar att dö på grund av vidriga arbetsförhållanden innan fotbollsfesten tar vid.

Av de 1,5 miljoner gästarbetare som befinner sig i Qatar, är 400 000 från Nepal, det ursprungsland vars arbetare fått stort utrymme i den starkt kritiska rapporteringen av Qatars agerande.

Många reser till huvudstaden Doha, vilket finansieras genom lånade pengar från hänsynslösa rekryteringsagenturer, enbart för att finna att lönerna och förhållandena som erbjuds skiljer sig markant från vad som ursprungligen lovats. Löner uteblir oftast i månader och viljan att försörja sin familj på hemmafronten blir ett desperat rop på hjälp som ingen hör. Pass och andra papper av värde beslagtas av arbetsgivaren. Som ett resultat blir det omöjligt att lämna landet lagligt. Många försöker förgäves fly hem genom bland annat människosmuggling, skriver brittiska The Guardian.

Mästerskapet kommer att spelas under vintern

Nyheter Idag har tidigare berättat att det redan i mars stod klart att traditionen att spela turneringen under sommaren kommer att brytas. FIFA valde att ta beslutet att låta matcherna spelas under höstvintermånaderna med finalen några dagar före julafton.

Engelska Premier Leagues vd, Richard Scudamore, ser stora problem med val av speldatum.

– Besvikelse är ordet från alla europeiska ligor och speciellt Europas klubbar som förser VM med de flesta spelarna. Det är inte idealiskt att göra ett uppehåll på sex–sju veckor, säger Scudamore.

Klubblagen ser heller inte ut att kompenseras för de stora förändringarna som väntas. Bayern Münchens vicepresident Karl-Heinz Rummenigge menar att klubbarna måste kompenseras.

– Det kan inte förväntas att Europas klubbar och ligor ska bära kostnaderna för omläggningen. Vi förväntar oss att klubbarna får kompensation för den stora skada ett slutgiltigt beslut för med sig.

Hård kritik från Sverige och internationella människorättsorganisationer

I vintras besökte Byggnads ordförande Johan Lindholm Qatar. Situationen för arbetarna har inte förändrats.

– Det har inte hänt något alls, det går väldigt, väldigt sakta. De sitter i en fruktansvärd situation, flera har inte fått sina pengar på 6–7 månader, säger Lindholm till Sveriges Radio.

Amnesty International släppte vid årsskiftet en rapport som varnade för att Qatar släpar efter när det kommer till att utföra meningsfulla förändringar. Trots flera löften om förbättringar har få punkter genomförts.

”Förutom repeterade löften om att städa upp och leva upp till  internationella krav inför mästerskapet, verkar regeringen i Qatar dra fötterna efter på några av de mest prioriterade områden där förändring måste ske, exempelvis att avskaffa lagarna om utresetillstånd”, stod att läsa i rapporten.

Människorättsorganisationens redogörelse menar vidare att löften från landet inte uppfyllts och om man vill undvika ett mästerskap byggt på slaveri måste man agera.

”Ett halvår efter värdlandets rapport, har bara en handfull av de löften som då beskrevs blivit uppfyllda, och då med knappa resultat. Sammanfattande är stegen som är tagna bedrövligt otillräckliga. Om vi inte vill ha ett mästerskap som är byggt på slaveri måste åtgärder sättas in omedelbart”.

Negativa trenden kan vända

I skuggan av stormen ser dock Qatar ut att gå i en positivare riktning. Arbetsgivare har börjat vända på den rådande situationen för gästarbetarna. The Guardian släppte nyligen en rapport från en av många arbetsförläggningar där levnadsstandarden har förbättrats.

– Om du pratar med arbetarna kommer de att säga att de är lyckliga men om ni stöter på det motsatta, ta det med oss så kommer vi att undersöka saken. Vi kommer aldrig att kunna fixa allt, ni kommer även att hitta andra delar som består av problem. Vi menar inte att vi har svaren men vi är förpliktigade att lösa situationen, säger Hassan al-Thawadi i en intervju med Al Jazeera.

Australien uppges, om tillfälle ges, kunna vara högaktuellt att återuppta sin ansökan om att arrangera mästerskapet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag