Heberlein: Vänstern hycklar om rasism och antisemitism

Foto: Instagram/Nyheter Idag
  • Måndag 29 apr 2019 2019-04-29
E-post 980

När den muslimska kändiskocken Zeina Mourtada tidigare har utsatts för rasistiska påhopp har förment antirasistiska aktivister som Interasistmen och liknande med rätta tagit henne i försvar. Men när Mourtada utsätts för hatiska påhopp – med antisemitiska inslag – från svenska muslimer för att hon har med ett recept från Israel i sin senaste kokbok tiger samma antirasister still. Det är hyckleri. Allt hat, oavsett avsändare, ska fördömas, skriver Ann Heberlein.

Jag hittade till Zeina Mourtadas blogg zeinaskitchen.se när jag letade efter recept på shakshuka, en kryddig tomatbaserad äggrätt som ofta äts till frukost i Israel. Receptet var utmärkt, och bloggen – för övrigt en av Sveriges största matbloggar – inspirerande. Sedan mitt första besök på Zeinas blogg har jag, med ledning av hennes recept, lagat maträtter från Indien, Libanon, Afghanistan, Kurdistan, Irak och Somalia bara för att nämna några. Zeina har blivit rikskänd – bland annat har hon medverkat i Svt:s matprogram Timjan, tupp och tårta. 2018 fick hon Allt om Mats stora matpris.

Det faktum att det var shakshukan som ledde mig till Zeinas matblogg känns ironiskt idag. I fredags drog nämligen ett antisemitiskt drev mot Zeina igång. Den utlösande faktorn var ett inlägg på Instagram där Zeina berättar för sina följare att hon är på väg till en presskonferens för att presentera sin nya kokbok: en vegetarisk kokbok med ”mustiga, smakrika rätter från jordens alla hörn”. Zeina räknar upp ett stort antal länder, som Bulgarein, Korea, Ungern, Palestina, Mexico och Israel och exakt där bröt helvetet löst.

Kommentarsfältet översvämmades av hatiska och rent antisemitiska kommentarer, vilket Nyheter Idag skriver om här.

Jag scrollade igenom kommentarsfältet i fredags kväll. Det hat som uttrycktes mot Zeina för att hon haft mage att nämna Israel var chockerande. Det är tyvärr inte första gången Zeina råkar ut för näthat. När hon lagade kebab i TV4 på midsommardagen rasades det vilt, något som bland annat Seher Yilmaz och Interasistmen uppmärksammade.

Den antirasistiska sajten beskrev det som ”massivt hat mot matbloggare från den svärjevänliga rörelsen”.

Det massiva hat med antisemitiska inslag som nu riktas mot Zeina från svenska muslimer har dock varken Interasistmen eller Seher Yilmaz uppmärksammat. Den här gången får Zeina klara sig utan deras fördömanden av hatarna. Varför Interasistmen väljer att strunta i att reagera på den hatstorm som drabbade Zeina den här gången kan bara Interasistmen svara på, men jag gissar på att det handlar om förövarna.

När hatarna är ”Svärjevänner” ska de rullas i tjära och fjädrar. När hatarna är antisemitiska muslimer ser Interasistmen åt ett annat håll.

Det är inget annat än hyckleri. Allt hat ska fördömas, liksom all rasism. Det är den enda rimliga inställningen. Hat, oavsett om det kommer från ”Svärjevänner” eller svenska muslimer, är aldrig acceptabelt. Den åsikten delar uppenbarligen inte de så kallade antirasisterna på Interasistmen. Det är tydligen bara hat från svenskar som ska fördömas.

Hatet mot Zeina (som själv är muslim med rötter i Libanon) är ett exempel på den rasism som frodas mellan olika invandrargrupper, något som Hanif Bali talade om i en intervju i Expressen.

Bali har själv fått sin beskärda del av rasistiska påhopp och rasistiskt hat. I intervjun berättar han bland annat om en man som ringde upp honom och kallade honom för ”smutsig arab” för att han ”förolämpat islam”. Bali säger till Expressen att svenskarna har dålig kännedom om rasism mellan olika invandrargrupper.

Det är, menar Bali, tabu att tala om den rasism som finns mellan invandrare. Svenskar odlar istället en banal uppfattning om att alla invandrare är diskriminerade offer – och därför kan de inte vara förövare. Tystnaden kring det rasistiska hatet mot Zeina verifierar den tesen. Jag menar att vi måste lära oss att tillvaron är komplex. Människor är inte onda eller goda. De kan vara både och.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag