Henrik Johansson: ”Kan det vara så att Heberlein endast använder antisemitismen som en bricka i ett spel?”

Henrik Johansson. Foto: Interasistmen
  • Lördag 11 maj 2019 2019-05-11
E-post 965

DEBATT Nyligen mötte Henrik Johansson från sajten interasistmen kritik från Nyheter Idag-krönikören Ann Heberlein. Kritiken bygger på att IRM inte uppmärksammade ett antisemitiskt drev mot matbloggaren Zeina Mourtada. Nu ger Johansson svar på tal och pekar på att Heberlein själv var tyst när Mourtada tidigare utsattes för drev från ”den svärjevänliga rörelsen” när det lagades kebab på midsommar.

Läs också: Heberlein: Vänstern hycklar om rasism och antisemitism

När jag för någon vecka sedan satt hemma i min stilla vrå i det vårdoftande paradiset som är Dalarna stördes min frid plötsligt av en explosion och efterföljande klinkande.  Jag försökte febrilt söka källan till ljudet. Skrev i byns lokala Facebookgrupp, pratade med grannar och tog ett varv med hundarna, men utan resultat.

Nu har jag dock funnit källan, det var Heberlein Ann som testade sprängkraften hos två kilo dynamit i familjens nybyggda växthus.

Skämt åsido.

I en krönika anklagar Heberlein oss på interasistmen.se för att vara hycklare. Den populäre matbloggaren Zeina Mourtada hade den 26 april blivit utsatt för ett antisemitisk drev. Heberleins tes är som följande: eftersom förövarna i detta fall var av mena-ursprung så är IRM tysta. Implicit, vi mörkar. Däremot om det handlar om Svenskar, som när Mourtada hatades för att hon lagat kebab på midsommardagen, då jävlar ska det uppmärksammas.

I grunden är förklaringen mycket enklare än så men vem bryr sig om att fråga först när man kan killgissa liksom.

För det första, om inte Heberlein uppmärksammat det ännu så går IRM just nu på sparlåga. Exakt när och hur vi drar igång igen, eller ens i vilka former återstår att se.

För det andra, information om att Zeina Mourtada ens utsatts för ett antisemitiskt drev nådde mig samma dag som Heberlein publicerat sin krönika.

Sist men inte minst, den artikel på IRM som Heberlein hänvisar till, där vi avhandlar det islamofoba hatet mot Mourtada, handlar om en SD-politiker. Det vill säga vårt huvudfokus med IRM.

Visst, vi hade kunnat uppmärksammat det antisemitiska hatet som riktades mot Mourtada, sånt har vi gjort förr och kommer att göra igen. Till exempel på samma sätt som när vi gång på gång påvisat hur Sveriges unga muslimer tagit in antisemitiska och homofoba föreläsare. Men vi kommer missa händelser, sånt är livet, vi har varken tid eller mankraft att täcka allt. Tråkigt men sant.

Däremot blev jag lite nyfiken på hur Heberlein reagerat på när Mourtada blivit utsatt för ett rasistiskt drev för att hon lagat kebab på midsommardagen. Döm om min förvåning. Inte. Ett. Pip.

Jag tänkte stilla för mig själv, detta kan ju inte vara möjligt, med den svansföringen om att vara konsekvent i sitt agerande mot rasism så måste väl ändå Heberlein ändå ha nämnt något om hatet från den svärjevänliga rörelsen.

Jag sökte igen, både på hennes Twitter och Facebook. Använde sökord som midsommar, Zeina, kebab och systemkallops, men än en gång kammade jag noll.

Är det möjligt? tänkte jag för mig själv. Kan det vara så att Heberlein endast använder antisemitismen som en bricka i ett spel för att få gnälla över vänstern? Att hon egentligen inte bryr sig överhuvudtaget om rasism när den råkar komma från den rörelse hon så gärna vill bygga sin väljarbas på?

Eller kan det vara så att hon, precis som jag, helt enkelt missade det. Vem vet, jag ställer bara frågor som absolut inte insinuerar något…

Henrik Johansson
Inte rasist men…

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag