Hundratals utvisningsdömda brottslingar blir kvar i Sverige

Genrebild. Foto: Jason Peper (CC BY-SA 2.0)
  • Söndag 16 aug 2020 2020-08-16
E-post 3661

SVERIGE Minst en av tio som dömts för brott till utvisning har kunnat stanna kvar i Sverige. Det visar siffror för de senaste åtta åren som Sveriges Radio har tagit del av.

Enligt polisstatistik för åren 2012–2019, som SR-programmet ”I lagens namn” har tagit fram, har 11–15 procent av de som dömts till utvisning inte tvingats lämna landet. Det handlar om över 600 personer vars utvisningar inte har verkställts.

Hur många av dessa hundratals personer som är på fri fot finns det inga siffror på.

– Vi har alltså ett jättedåligt system för att följa upp ärenden och ta fram statistik, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Att en utvisning uteblir kan bero på att vissa länder inte tar emot sina medborgare om de inte återvänder frivilligt, och internationella konventioner gör att myndigheterna inte kan utvisa någon till ett land där personen riskerar att dödas eller torteras.

Den dömde kan även förhindra utvisningen genom att ljuga om sin identitet, och genom att göra våldsamt motstånd.

Om det saknas utsikter för att utvisa en person kan gränspolisen inte heller hålla denne inlåst. Personen kan då röra sig fritt och återfalla i brott.

Praxis är också att den som döms till utvisning och anses ha anknytning till Sverige får avdrag på sitt fängelsestraff med 10–20 procent. Detta alltså oavsett om utvisningen sedan blir av eller inte.

– I praktiken innebär det kortare fängelsestraff än om samma brott begicks av en svensk medborgare, konstaterar reportern.

Radion har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) för en intervju, men han ville inte medverka.

Läs även: Unga sexbrottslingar hinner inte få behandling – straffen för korta

Läs även: Våldtog barn över hundra gånger men slapp utvisning – nu överklagas domen till HD

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag