Unga sexbrottslingar hinner inte få behandling – straffen för korta

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 15 aug 2020 2020-08-15
E-post 789

SVERIGE Personer under 21 år som döms för sexbrott får ofta så korta fängelsestraff att de inte hinner genomgå Kriminalvårdens program för sexförbrytare. Många döms till så lite som en månads fängelse, rapporterar Sveriges Radio.

I fjol påbörjade 47 personer under 21 år ett fängelsestraff för ett sexbrott, att jämföra med 29 personer året innan. Det blir alltså allt fler unga som döms till fängelse för den här typen av brott.

Den som är under 21 år får dock straffrabatt för sin ålder – något som leder till att många unga sexförbrytare bara får någon månad i fängelse.

Det gör att de inte hinner slutföra Kriminalvårdens program för sexbrottslingar under tiden på anstalten, berättar Martin Lardén som är chef för behandlingsprogrammet.

– Det är någonting som vi hela tiden måste anpassa oss till. Vi försöker hitta lösningar där man kan få ett vettigt innehåll även på kortare tid, säger han till radion.

– Men för att det ska gå över huvud taget, eftersom så många döms till en månads fängelse, behöver vi ordna så att vi kan fortsätta behandlingen i frivården, det vill säga under den övervakning man har efter fängelsetiden.

En lösning, säger Martin Lardén, är att sexförbrytarna slutför sin behandling på distans via videolänk.

Läs även: Personrån mot funktionsnedsatta ökar kraftigt

Läs även: Belöningen för de som vägrar lämna landet: Får söka asyl igen

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag