”Ingen överdrift att säga att vi går mot ett Europas förenta stater”

Charlie Weimers (SD), EU-parlamentariker Foto: Pressbild
  • Fredag 24 jul 2020 2020-07-24
E-post 4787

BRYSSEL Med coronastödpaketet har Stefan Löfven i en handvändning förhandlat in Sverige in i mer EU-överstatlighet. Det säger SD:s Charlie Weimers som lade ett ändringsförslag i EU-parlamentet för att ifrågasätta lagligheten i stödpaketet – och bara fick stöd av KD. – Moderaterna har kört ett ganska fult dubbelspel. Retoriken är att de är oerhört kritiska. Men i själva verket lägger de sig platt för federalisterna, säger Weimers.

Coronaåterhämtningsfonden, eller formellt Next Generation EU, fördelar cirka 7 700 miljarder kronor till länder som anses behöva hjälp efter coronapandemin. Ungefär 4 000 miljarder kronor ges som bidrag. Resten är lån. Fonden finansieras genom att EU-ländernatar gemensamma lån och betalar tillbaka fram till och med 2058.

EU-parlamentsledamoten Charlie Weimers (SD) är en Brysselveteran som tidigare var stabschef hos Kristdemokraternas förre EU-parlamentariker Lars Adaktusson. Weimers dom är hård.

– Sverige har gått in i en skuldunion. Den rödgröna regeringen har skuldsatt framtida generationer. Det första mina döttrar får göra när de börjar arbeta är att betala av Löfvens EU-skuld. De kommer att vara 45, 43 och 39 när skulden är avbetald. Kanske har jag då även barnbarn som varit med och betalat av skulden. Det finns knappt ord för omoralen i detta, säger Weimers.

Under torsdagen röstade EU-parlamentet ner ett ändringsförslag från Weimers om att ifrågasätta lagligheten i coronastödpaketet. Motionen hade aldrig någon chans att gå igenom – 69 av parlamentets 705 ledamöter röstade för. Men Weimers menar att principen är viktig. Och av de svenska ledamöterna var det bara KD:s ledamöter David Lega och Sara Skyttedal som röstade med.

– Moderaterna har kört ett ganska fult dubbelspel. Retoriken är att de är oerhört kritiska. Men i själva verket lägger de sig platt för federalisterna. Det är tydligt att de lägger sig för partipiskan här i Bryssel (M och KD tillhör EPP-gruppen). KD däremot ska ha ”kredd” för att man någonstans verkar ha tagit intryck av kritiken. ”Credit where credit is due” som man säger, säger Weimers.

Inte heller Vänsterpartiet – vars partiledare Jonas Sjöstedt hotat med KU-anmälan mot regeringen för hanteringen av EU-förhandlingarna – röstade med.

– För Malin Björk var det tydligen viktigare att det stod Sverigedemokraterna på avsändaren än innehållet, säger Weimers.

Du har verkat i Bryssel under flera år. Om du ska sätta det här i en historisk kontext och jämföra med fördrag eller olika förändringar, som införandet av euro, hur pass omfattande är detta?

– Ur ett formellt perspektiv vet vi inte eftersom skrivningarna – på typiskt Brysselmanér – kan tolkas helt motstridigt. Men erfarenheten säger att när Bryssel får makt över ett område släpper de den aldrig. Det kommer därför bli gemensam upplåning, EU-skatt och transfereringar från Nordeuropa till de södra och östra delarna av kontinenten. Förändringarna kommer vara i paritet med tidigare fördragsändringar men sker utan formell förändring av fördragen. Exempelvis har kommissionens tolkning av fördragen fram till för några veckor sedan varit att det var förbjudet för EU att låna pengar till sin budget. Och nu har man motsatt tolkning.

Vad säger du till dem som menar att alternativet, att inte göra det här, är värre?

– Sverige borde stått utanför återhämtningspaketet. Vi borde krävt vår rätt att inte delta i en fond för att rädda euron även om vi skulle hamnat i onåd i Paris och Berlin. Detta är en EMU-fråga. Inte en EU-fråga.

Stefan Löfven sade bara några dagar innan förhandlingarna började att det var lån och inte bidrag som skulle gälla för coronafonden. Ändå slutade det med att Sverige gick med på bidrag. Om du ska försöka ta av dig partimössan ett tag. Vad tror du det var som hände där under förhandlingarna?

– Jag tror att Stefan Löfvens misstag var att han inte satte en hård gräns om bidrag när han kom ner till förhandlingarna. Att han började förhandla om det. Han hade stöd i fördraget att sätta ner foten men jag är osäker på om han visste om det. Kanske hade han tjänstemän som satt på den kunskapen men de berättar inte sånt om de inte blir tillfrågade.

– Frågan är också hur mycket den politiska viljan var att stå emot verkligen var. Det kan ha varit en kombination av det och att kompetensen, kunskapen, saknades.

– När sen förhandlingarna drar ut på tiden och du redan har visat dig villig att förhandla, du är ensam mot 26 andra EU-länder.

Det är den mänskliga faktorn?

– Ungefär så.

Weimers motion som röstades ner

Europaparlamentet ifrågasätter om Next Generation EU-planen är laglig, med hänvisning till artikel 311 i EU-fördraget.

Parlamentet konstaterar att EU kommer att skuldsätta sig med 750 miljarder euro, som ska delas ut i form av bidrag och lån och användas för finansiering av vissa delar av EU:s budget.

Parlamentet noterar att rådet på sin webbplats så sent som den 15 juni 2020 sade att principen om budgetbalans ”hindrar Europeiska unionen från att emittera skulder för egen räkning”.

Parlamentet noterar att kommissionen på sin webbplats så sent som den 29 juni 2020 sade att ”EU:s upplåning endast är tillåten för att finansiera lån till länder. EU kan inte låna för att finansiera sin budget.”

Förutom SD röstade även KD:s ledamöter David Lega och Sara Skyttedal på motionen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag