IS-kvinnor släppta på fri fot

Foto: Skärmdump från SVT
  • Lördag 23 okt 2021 2021-10-23
E-post 1065

SVERIGE På torsdagen anhölls tre IS-kvinnor efter att ha återvänt till Sverige. Nu meddelar Åklagarmyndigheten att två av dem har släppts på fri fot men att misstankarna kvarstår, rapporterar Expressen.

Det var i torsdags som de tre IS-kvinnorna landade på Arlanda tillsammans med åtta barn. Kvinnorna frihetsberövades av polisen medan barnen omhändertogs av sociala myndigheter.

Kvinnorna anhölls misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Nu har åklagarna beslutat att häva anhållandena i två fall.

”För de två kvinnor som försatts på fri fot gäller att förundersökningarna pågår fortfarande, men det finns inte skäl att de misstänkta ska vara frihetsberövade”, skriver åklagarna i ett pressmeddelande.

Den tredje kvinnan är fortfarande anhållen och åklagaren har till på söndag att besluta om hon ska begäras häktad.

”Självstyret i nordöstra Syrien har utvisat tre kvinnor och åtta barn som är hemmahörande i Sverige. Två av barnen är föräldralösa”, har utrikesminister Ann Linde skrivit till TT, enligt Expressen.

Läs även: Berggren: IS-kvinnorna bör välkomnas till ett svenskt Guantanamo

Läs även: Stympade barnpenis på skönhetsklinik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag