IS-terrorister flydde efter turkisk bombning – kurderna: ”Inte längre vårt ansvar”

IS-kvinnor i upplopp i al-Hol-lägret i Syrien. Bild: Faksimil Twitter
  • Lördag 12 okt 2019 2019-10-12
E-post 259

SYRIEN Fem IS-terrorister har flytt från ett läger i norra Syrien efter turkiska bombningar i området. Samtidigt säger en presstalesman för SDF, som hållit 12 000 IS-terroristerna fängslade i norra Syrien, att IS-terroristerna inte längre är deras ansvar.

Fem IS-terrorister ska ha flytt från ett fängelse i Qamishli i norra Syrien efter turkiska bombningar i området, uppger Marvan Qamishlo, talesperson för kurdisk-ledda SDF enligt The Independent.

Läs även: IS-hona: ”Många människor borde känna sympati för mig”

I al-Hol-lägret där IS-terroristernas kvinnor och barn interneras ska också IS-kvinnor ha attackerat vakter med stenar och påkar.

Oroligheterna ska ha börjat i utlänningarnas sektion av lägret och involverade fler personer än tidigare incidenter i lägret enligt Qamishlo.

– Kvinnorna angrep de interna säkerhetsstyrkorna i al-Hol, de satte eld på tält och attackerade kontoren för administration och säkerhet med stenar och påkar, sade Qamishlo.

En film på oroligheterna, som spritts av SDF och filmats på avstånd, visar runt 20 fullt täckta kvinnor som springer över en öppen plats med flera män som tycks förfölja dem.

SDF: IS-terroristerna ”inte längre vårt ansvar”

Samtidigt säger SDF att de inte längre tar ansvar för vad som händer med de IS-terrorister SDF har gripit.

– Vi är för närvarande offer för en folkmordsattack. Det finns ett projekt för att åstadkomma en demografisk förändring och utplåna kurderna. Därför är vår första plikt att skydda vårt folk, vår gräns och vår jord, sade SDF:s presstalesman Mustafa Bali till Rudaw i Hasaka, i norra Syrien, på fredagen.

– Alla våra styrkor fokuserar på detta nu. Våra fängelser, där vi håller ungefär 12 000 IS-medlemmar, och läger, där vi har mer än 90 000 familjer till IS-medlemmar och migranter, är som utlösta bomber. Vi vet inte när de kommer explodera. Men de är inte längre vårt ansvar, fortsatte Bali.

Läs även: Kurdiska varningen: Turkiets anfall öppnar upp för nya IS-terrorister i Europa

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag