Jackelén: Hög tid för stödpaket till våra asylsökande

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 9 apr 2020 2020-04-09
E-post 2356

Sveriges kristna råd, som är en samordnande organisation för kristna samfund, skriver i en debattartikel i Expressen att man vill ha ett ”särskilt stöd åt hemlösa, asylsökande, tillfälliga arbetsmigranter och de som väntar på utvisning”.

I artikeln skriver rådet apropå kravet att hålla sig hemma att 30 000 personer tros vara hemlösa i Sverige, och att ”många papperslösa har gått under jord och lever under svåra förhållanden” där en del av dem kan ha hem ”men lever i trångboddhet och blir därmed extra utsatta för smittspridning”.

Läs även: Centerpartisters krav: Sverige måste ta emot migranter från coronadrabbade flyktingläger

Man skriver också att många som fått uppehållstillstånd för arbete inom restaurangbranschen står utan arbete medan ”andra lever i en utdragen väntan på att deras asylärende ska avgöras, en process som nu riskerar att fördröjas ytterligare, däribland de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen”.

”Vilka åtgärdspaket presenteras för att ge särskilt stöd åt hemlösa, asylsökande, tillfälliga arbetsmigranter och de som väntar på verkställighet av utvisning?” frågar sig det kristna rådet, och skriver att ett sådant paket kan bli ”ett budskap om hopp för oss i en tid då långfredagens övergivenhet kanske är mer påtaglig än påskdagens glädje”.

Artikeln är undertecknad av presidiet för Sveriges kristna råd, som består av Anders Arborelius, Biskop för Stockholms katolska stift, Daniel Alm från Pinstkyrkan, Benjamin Dioscoros Atas, Ärkebiskop för Syrisk-ortodoxa kyrkan, Antje Jackelén Ärkebiskop för Svenska kyrkan och Karin Wiborn Generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Läs även: Fortsatt minskning av asylsökande till Sverige

År 2006 genomförde Sveriges kristna råd en stor namninsamling för en mer generös migrationspolitik som blev känd som ”Påskupproret”. Namninsamlingen fick nästan 160 000 underskrifter och ledde till en amnesti för asylsökande som fått avslag.

År 2016 genomförde rådet en ny namninsamling för en mer generös migrationspolitik, efter migrantkrisen året innan. Den gången blev det bara runt hälften så många underskrifter som tidigare, och ledde inte till någon förändring av migrationspolitiken.

Läs även: Ny demonstration utanför Migrationsverket – fler än 50 personer på plats

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag