Japan återstartar kärnkraftverk – vill sänka stigande elpriser

Premiärminister Fumio Kishida och kärnkraftverket i Mihama, Japan. Bild: Public Domain / Alpsdake CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 25 aug 2022 2022-08-25
E-post

Japan kommer återstarta flera inaktiva kärnkraftverk och öppnar dessutom för att bygga nästa generations reaktorer. Det beskedet ger landets premiärminister Fumio Kishida, rapporterar Reuters.

I uttalandet som gjordes under onsdagen öppnade premiärministern dessutom för att förlänga livstiden för de reaktorer som nu är i drift. Detta för att få ner de kraftigt stigande elpriserna.

Beskedet innebär en stor omsvängning i landets energipolitik drygt ett decennium efter katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima, där en stor jordbävning och en tsunami orsakade härdsmälta i tre reaktorer.

Efter det slog de ledande politikerna fast att inga nya reaktorer skulle byggas och de flesta av landets kärnkraftverk har sedan dess varit inaktiva.

– Det här är det första steget mot normaliseringen av Japans energipolitik, säger Jun Arima, expert i energipolitik och professor vid Tokyo universitet, enligt Reuters.

Enligt Arima är Japan i behov av kärnkraft eftersom önationens kraftnät inte är sammankopplat med grannländerna. Landet har heller inte möjlighet att öka användningen av inhemska fossila bränslen.

Efter Fukushima-katastrofen var den allmänna opinionen länge emot kärnkraft. Men enligt Reuters är det inte bara politikerna utan också den japanska allmänheten som nu har svängt till att bli allt mer positivt inställda. Detta efter att både bränsle- och elpriser har stigit i landet.

I slutet av juli hade Japan sju stycken kärnkraftsreaktorer i drift, medan tre låg nere på grund av underhåll. Flera andra går fortfarande igenom en process för att kunna möta de hårdare säkerhetskraven som infördes efter Fukushima.

Läs även: Stenevi ”vill att vi ska ha Europas lägsta elpriser” – säger fortsatt nej till kärnkraft

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag