Stenevi ”vill att vi ska ha Europas lägsta elpriser” – säger fortsatt nej till kärnkraft

Bild: Faksimil SVT Play/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 24 aug 2022 2022-08-24
E-post

Miljöpartiets Märta Stenevi säger fortsatt nej till kärnkraft, samtidigt som hon säger att hon ””vill att vi ska ha Europas lägsta elpriser” i Dagens Nyheters partiledarintervju. Märta Stenevi menar bland annat att frågan om kärnkraften har ”kapat” klimatdebatten.

– Om vi bara ska ha en politisk debatt om kärnkraft – som i bästa fall står klar lagom till att våra klimatmål ska vara uppnådda – jamen, då har vi ingen riktig debatt, säger Stenevi till DN.

– Det är att lura väljarna. Vi får parkera den frågan. Den är inte aktuell i klimatdebatten över huvudtaget, fortsätter hon.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

Miljöpartiet har tidigare verkat öppna upp för ny kärnkraft när det gäller  SMR, små modulära reaktorer, med anledning av Vattenfalls utredning om att anlägga två modulära reaktorer vid Ringhals.

– Vi är absolut för att lägga forskningspengar och utvärdera om den här tekniken kan fungera, sade språkröret Per Bolund till Dagens Industri i juni.

Stenevi tonar emellertid ned MP:s eventuella stöd för Vattenfalls SMR-projekt i intervjun med DN.

– Det jag säger är att om Vattenfall kommer fram med en kalkyl som visar sig lönsam, då har vi fortfarande de säkerhetspolitiska och de miljöpolitiska aspekterna kvar, säger Stenevi och tillägger att hon har ”väldigt svårt att se” att de aspekterna inte skulle spela roll.

DN: Så varför öppna för en diskussion? Är det bara just för att ”parkera” den?

– Ja. Absolut, svarar Stenevi och fortsätter:

– Nä men så här – att det finns ett intresse av att över huvudtaget prata om kärnkraft nu har ju en enda orsak, och det är att priserna är så höga. Så förutsättningen för att bygga ny kärnkraft är att vi har fortsatt höga elpriser.

– Jag vill inte det. Jag vill att vi ska ha Europas lägsta elpriser och det kommer vi ju aldrig få genom en hypotetisk diskussion om kärnkraft som kanske står klar 2040.

DN: Men du, tolkar jag dig rätt då, att era öppningar är bara taktik för att kunna prata om annat?

– Om någon kan lägga fram ett papper för mig som visar att kärnkraften kan bli så här billig, vi har löst avfallshanteringsproblemet och alla problem som kan uppstå vid en väpnad attack mot ett kärnkraftverk i Sverige … det är klart vi då inte ska ha tankeförbud, men det finns ingenting som tyder på att någon skulle kunna lägga fram en sån rapport i dag.

Läs även: Åkesson: Klimatmålet ”självplågeri” – då går proppen hos Bolund

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag