Journalistförbundets ordförande: ”Somalilands press är fri”

Mohamud Abdi Jama. Foto: Nyheter Idag.
  • Söndag 12 nov 2017 2017-11-12
E-post

HARGEISA Mohamud Abdi Jama, ordförande för Somalilands journalistförbund och även kallad ”Fisken”, uppger för Nyheter Idag att situationen för journalister i Somaliland är bra, men att det hänt att journalister trakasserats och hotats för vad de skrivit. Han efterfrågar lagändringar som innebär tydligare skydd för journalister och hoppas att de nuvarande presidentkandidaterna uppfyller löftet om att förbättra situationen för pressen i landet.

Somaliands press är fri, säger ”Fisken” till Nyheter Idag.

Samtidigt berättar han att det har hänt att journalister trakasserats och hotats, men att det inte är vanligt förekommande.

Vilka är det som trakasserat journalister?

Regeringspersoner ibland. Också andra kända personer med makt.

Han berättar bland annat att en journalist sitter fänglsad just nu, dömd till ett år och sex månader i fängelse, men inte på grund av kritik mot regeringen. Anledningen till hans fångenskap är snarare för att han ska ha ljugit om en lärare på en flickskola i landet.

Han gjorde ett misstag. Han sa att läraren hade sexuellt umgänge med tjejerna, men det var inte sant. Han hade inga bevis för det.

Journalisten erkände att han gjort fel, men dömdes till ett år och sex månader i fängelse.

Påverkar det mediabevakningen av regeringen?

Ja, det är en komplex situation. Självklart försvårar det för journalister att skriva om stora frågor som rör regeringen om de riskerar att arresteras.

Hur har det här påverkat valet?

Den sittande regeringens tid är över, så de kan inte riktigt göra något nu.

Hur är de nuvarande presidentkandidaterna?

De har ju inte fått makten än, så det är lugnt, skrattar ”Fisken” och fortsätter, vi får väl se när de tillträder.

Enligt honom har det inte varit några som helst problem att skriva om valet eller att ställa kritiska frågor till de nuvarande presidentkandidaterna.

Inga problem alls.

Han säger att de utlovat förbättring för journalister, något han hoppas att de kommer införliva.

Det kommer bli bättre, säger ”Fisken”

”Fisken” berättar också att framväxten av sociala medier bidragit till att allt fler tagit på sig rollen att försöka vara journalister, men med varierande resultat. I vissa fall har journalister skrivit saker som de inte kunnat backa upp med källor. Fallet med läraren ansågs extra allvarligt eftersom det kunde riskera konflikter mellan släkter som placerat sina döttrar på skolan.

De journalister Nyheter Idag träffat, från såväl privata som statliga mediekanaler, säger att situationen för journalister är bra i landet och att man kan kritisera människor med makt, men att det krävs att man har källor och bevis för det så man inte riskerar att åtalas för motsvarande grovt förtal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag