Judehat när svenska muslimer rasar över israeliskt recept i Zeinas nya kokbok

Foto: Instagram
  • Söndag 28 apr 2019 2019-04-28
E-post

SVERIGE Muslimska kändiskocken Zeina Mourtada har på kort tid blivit ett stort namn på Instagram och hon har även synts i TV. När hon nu ska släppa sin andra kokbok meddelade hon på sin Instagram att ett av recepten var israeliskt. Något som ledde till hundratals av uppretade kommentarer från muslimer – i några fall med direkt antisemitiska uttalanden.

En av många hatiska kommentarer under Zeina Mourtadas inlägg kommer från en ”haitham_alserr”

”Vilken maträtt gillar du från Israel. Är inte den som innehåller palestinska barns blod eller?” skriver han.

Han fortsätter:

”Va bra när man läser att det är så många som ska bojkotta boken.”

Påståendet om att judar (israeler) dricker blod från spädbarn (företrädesvis runt påsk) är en bisarr antisemitisk myt som spridits under flera århundraden och som idag är en myt som sprids i antisemitiska muslimska kretsar.

I kommentarsfältet är det många muslimer som är arga.

En kvinna påstår att Israel inte har någon egen matkultur.

”De har stulit Palestinas kultur då de bosatt sig i ett land som inte en är deras”, skriver hon.

En annan kvinna är fåordig: ”Israel? Bojkott.”

En tredje skriver ”Fyfan vad dåligt. Hoppas att andra precis som jag slutar köpa dina böcker och slutar rekommendera dig”

”Ytterligare en skriver: ”Stor besvikelse! Hade planer på att köpa din kokbok men det blir bojkott för min del!! Recept från Israel?? trodde jag läst fel men tydligen inte…”

Efter hatstormen mot sitt inlägg har Zeina Mourtada uppdaterat sitt inlägg på Instagram. Hon ber alla som är hatiska att avfölja henne.

”Hur kan man vara så elak? Jag vill inte ha er här i mitt flöde”, skriver hon.

Hon tackar också alla de som stöttat henne.

”Till alla er som har peppat mig här och via dm, tack snälla❤ Ni är så fina.”

Sedan meddelar hon att alla kommentarer och åsikter om att hon haft ett israliskt recept med i kokboken är något hon kommer ta hänsyn till och även göra justeringar av boken.

”Självklart bryr jag mig om alla som har skrivit både ris och ros. All er feedback är viktig för mig, annars hade det inte varit en mening att göra allt detta. Jag kommer att göra några korrigeringar i boken, inga recept kommer att försvinna men jag ska kolla över vad jag kan göra för att det inte ska vara såhär laddat, skriver Mourtada.

Läs hela hennes inlägg här:

View this post on Instagram

Till alla som skriver så hatiska kommentarer, snälla avfölj mig. Hur kan man vara så elak? Jag vill inte ha er här i mitt flöde. Till alla er som har peppat mig här och via dm, tack snälla❤ Ni är så fina. Jag har förstått att jag har sårat många med mitt val av recept, jag har läst alla kommentarer. Jag tänker inte på något sätt motargumentera med er, jag har full förståelse och respekt. Jag ber om ursäkt för det, jag förstår att detta är extremt laddat. Trodde aldrig i mitt liv att detta skulle bli en politisk debatt av det hela. Jag har som mål att sprida matglädje och berika er med mat från hela världen. Mat är något fantastiskt som förenar oss människor. Men! Jag kommer inte ta detta med en nypa salt och låta det blåsa förbi bara. Självklart bryr jag mig om alla som har skrivit både ris och ros. All er feedback är viktig för mig, annars hade det inte varit en mening att göra allt detta. Jag kommer att göra några korrigeringar i boken, inga recept kommer att försvinna men jag ska kolla över vad jag kan göra för att det inte ska vara såhär laddat❤ Trevlig helg?

A post shared by Zeina Mourtada (@zeinaskitchen) on

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag