Kakabaveh räddar Johansson – S bekräftar uppgörelse

Bild: Faksimil SVT
  • Tisdag 7 jun 2022 2022-06-07
E-post 240

Nu räddar den politiska vilden Amineh Kakabaveh justitieminister Morgan Johansson (S). På tisdag morgon sade Kakabaveh att hon kommer lägga ned sin röst i misstroendevoteringen om S bekräftar offentligt att avtalet med henne fortfarande gäller, vilket partisekreterare Tobias Baudin senare bekräftade för TT.

Den politiska vilden Amineh Kakababveh har tidigare sagt att hon kan komma att rösta mot justiteminister Morgan Johansson i tisdagens misstroendevotering.

– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig, sade hon till DN på söndagen.

Läs även: Ebbas erbjudande: ”Släpp honom”

Nu har Kakabaveh ändrat sig igen. Med bara några timmar kvar till voteringen säger Kakabaveh i Morgonstudion i SVT att hon kommer lägga ned sin röst i voteringen, vilket gör att oppositionen inte kommer upp i de 175 röster som krävs för att fälla Johansson.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, säger Kakabaveh till SVT.

För att rädda Johansson kräver Kakabaveh emellertid att Socialdemokraterna bekräftar offentligt att det avtal man gjorde med henne när hon släppte fram Magdalena Johansson som statsminister fortfarande gäller.

På morgonen rapporterar flera journalister att socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin bekräftar att avtalet gäller för TT.

Kakabavehs avtal med Socialdemokraterna, där stöd till det kurdiska självstyret i norra Syrien ingår, har blivit ett rött skynke för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som vägrar släppa in Sverige i Nato.

Läs även: ”Riskerar Sveriges säkerhetspolitiska intressen”

Läs även: SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – får stöd av M och KD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag