SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – får stöd av M och KD

Bild: Nyheter Idag/Sveriges riksdag
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post 1403

Sverigedemokraterna kommer väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S). Partiet får stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna. Frågan om misstroende mot Johansson togs upp under dagens frågestund i riksdagen.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson. Det hoppas jag att vi kan göra nästa vecka, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge i riksdagen enligt TT.

– KD stödjer misstroendet, vi har inte haft förtroende för Morgan Johansson någon gång egentligen, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson till TT.

”Morgan Johansson måste avgå som minister” skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson på Twitter. ”Otryggheten biter sig fast och gängkriminaliteten är allt annat än knäckt. Antalet skjutningar ökar och sätter skräck i varje del av vårt land. Sverige har förvandlats till ett gangsterland” fortsätter han.

KD:s partiledare Ebba Busch skriver att ” under hans ledning har våldet eskalerat och enbart mötts med bortförklaringar och ursäkter”.

Under dagen fick Johansson dessutom hård kritik när Konstitutionsutskottet presenterade sin granskning av regeringen på en pressträff.

– Morgan Johansson sticker ut! Han får kritik för ett antal uttalanden, precis som förra året, säger Karin Enström (M), Konstitutionsutskottets ordförande, enligt Svenska Dagbladet.

Johansson får bland annat kritik för att han påstått att det var mot grundlagen för regeringen att hjälpa de afghanska tolkarna förra året.

Vänsterpartiets KU-ledamot Mia Sydow Mölleby kallar Johansson för ”glappkäftig” och ifrågasätter hans lämplighet som minister.

– Fortsätter det på det här viset så är det tveksamt om man kan vara minister om man inte har koll på vad man säger, säger hon.

Morgan Johansson själv tar det hela med ro.

– Jag ser fram emot att kunna fortsätta fyra år till, säger Morgan Johansson, som menar att ”högern har inga svar på hur man ska minska rekryteringen till de kriminella gängen”.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag