Kalldusch för Lööf i nya SvD/Sifo – passeras av L

Bild: Pressbild L/Nyheter Idag
  • Lördag 13 aug 2022 2022-08-13
E-post 931

Centerpartiet fortsätter att dala i opinionsundersökningarna. Enligt den nya mätningen från SvD/Sifo landar partiet på 5,3 procent av väljarstödet och passeras därmed av Liberalerna.
– Brutto har partiet tappat 60 procent av sina väljare sedan 2018, sedan har det kommit en del nya, men totalt sett går det riktigt dåligt för C, säger Sifos opinionschef Toivio Sjörén till Svenska Dagbladet.

L fortsätter å sin sida uppgången under den nye partiledaren Johan Pehrson och når i denna mätning 5,7 procent av väljarstödet. Det innebär att man ligger på betryggande avstånd från fyraprocentsspärren.

– Han (Johan Pehrson, reds. anm.) är annorlunda än den tidigare partiledaren och när han pratar skolpolitik känner gamla väljare igen partiet och kommer tillbaka. Dessutom börjar nu väljarna i storstäderna att återvända till partiet, säger Toivo Sjörén.

Men Liberalerna är inte det enda tidigare krisande partiet som klättrar över riksdagsspärren. Miljöpartiet kammar hem 4,4 procent av stödet i mätningen och lyckas därmed gå framåt med 1,2 procentenheter från föregående mätning.

Det betyder dock inte att partiets språkrör kan andas ut, menar Toivo Sjörén.

– Nej det kan de inte. De är inte på säker mark, det behövs en bit till. Mycket kan hända och gå fel under en valrörelse, men trenden är klart uppåt, säger Sjörén.

I övrigt går Moderaterna uppåt i mätningen medan Socialdemokraterna backar med hela 2,5 procentenheter. Även Sverigedemokraterna backar med 0,9 procentenheter i mätningen medan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet också åker på en marginell nedgång.

Resultatet innebär att det är mer eller mindre jämnt lopp mellan regeringsunderlagen där det blågula blocket dock drar det längre strået med 49 procent av stödet jämför med de rödgrönas 48,7.

Svenska Dagbladet skriver att mätningen inte innehåller några statistiskt säkerställda förändringar jämfört med den för juni månad. Detta eftersom underlaget på antalet tillfrågade är betydligt mindre vilket gör felmarginalerna större.

SvD/Sifos mätning i augusti

1 796 intervjuer genomförda 9–11 augusti 2022. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 31,2 (33,7)

Moderaterna 20,7 (19,3)

Sverigedemokraterna 16,5 (17,4)

Vänsterpartiet 7,6 (7,9)

Kristdemokraterna 6,1 (6,3)

Liberalerna 5,7 (4,4)

Centerpartiet 5,3 (6,0)

Miljöpartiet 4,6 (3,4)

Läs även: MP ökar kraftigt i SVT/Novus – får väljare från S och V

Läs även: M och SD tappar i SvD/Sifo – L över riksdagsspärren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag