MP ökar kraftigt i SVT/Novus – får väljare från S och V

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Torsdag 11 aug 2022 2022-08-11
E-post

I valets slutspurt ökar Miljöpartiet kraftigt och tar sig över riksdagsspärren. I alla fall om man får tro den senaste mätningen från SVT/Novus, där partiet ökar med 1,7 procentenheter till 5,2 procent.

– Det sista halvåret har det blivit väldigt tydligt att det bara är ett parti i svensk politik som är berett att prioritera klimatfrågan på riktigt och att de andra partierna lämnat walk over, säger språkröret Märta Stenevi (MP) till SVT.

Läs även: Blågult majoritet i Demoskop trots MP över spärren

Samtidigt tror Stenevi att ökningen kan bero på stödröster från S och V, där många insett att MP:s fortsatta närvaro i riksdagen kan bli avgörande i regeringsfrågan.

– Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning, säger Stenevi.

Novus vd Torbjörns Sjöström kommer till samma slutsats.

– Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering.

Även Centerpartiet ökar i mätningen med 1,4 procentenheter och får 6,8 procent. På den blågula sidan ökar Sverigedemokraterna med 1,2 procentenheter medan Moderaterna tappar 1 procentenhet, vilket innebär att partierna hamnar lika med 18,6 procent var.

SVT/Novus partisympatiundersökning för augusti

1893 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har deltagit t i undersökningen som genomförts per telefon, SMS under perioden 1 augusti till 7 augusti 2022. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 30,6 (-1,1)

Sverigedemokraterna 18,6 (+1,2)

Moderaterna 18,6 (-1)

Vänsterpartiet 7,2 (-1,6)

Centerpartiet 6,8 (+1,4)

Kristdemokraterna 6,3 (-0,4)

Miljöpartiet 5,2 (+1,7)

Liberalerna 5,1 (+0,1)

Övriga partiet 1,6 (-0,3)

Läs även: SD näst största parti i Sentio – KD backar kraftigt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag