Kaos när hemlösa skulle få kläder – ”Tiggarna tog allt som fanns”

  • Söndag 30 nov 2014 2014-11-30
E-post 55445

GÖTEBORG Det blev fullständigt kaos när frivilliga samlade in kläder till hemlösa och delade ut dessa i Brunnsparken. – De sa orden ”rasist”, ”hora” och ”fitta”. Och ”please” sade de flera gånger också, berättar Linda Eriksson i telefon till Nyheter Idag.

Uppdatering: I en senare intervju berättar arrangören Victor Reis att alla kläder inte gick till EU-migranter utan att de även körde ut kläder till bland annat ett café där hemlösa håller till. Den artikeln kan läsas här.

En statusuppdatering på Facebook har fått tusentals delningar efter att Linda Eriksson, 41 år gammal, berättat om vad som hände när hon skulle hjälpa hemlösa i Göteborg under gårdagen. Linda har varit engagerad för hemlösa och utsatta människor i tio års tid och jobbar till vardags på ett familjehem i Göteborgs stads regi.

– Det var ett Facebookevent till förmån för hemlösa i Göteborg. Det var i Brunnsparken, berättar Eriksson i telefon.

Linda bestämde sig för att hjälpa till att samla in kläder och annat som hemlösa människor kan behöva. Det är inte första gången hon engagerar sig för utsatta människor och även hennes dotter som idag är fjorton år gammal hjälpte till samt även dotterns kompis.

– Jag åkte till vänner och bekanta och hämtade gamla kläder som ingen behövde. Hela bilen var full med kläder och grejer.

Kallade volontärerna för ”hora”, ”rasister”, ”fitta”

När Linda Eriksson kom fram till Brunnsparken berättar hon att det var kaos. Hon säger att hon aldrig varit med om något liknande. I normala fall brukar hemlösa människor visa stor uppskattning för att man hjälper dem, men enligt Linda var det en ny situation hon aldrig upplevt tidigare.

– När vi kommer fram till tältet ser vi bara romer och tiggare som jag tror är från Rumänien. Det fanns inte en svensk hemlös i tältet vad jag kunde se. Ganska direkt knackar någon på min axel. Då hade någon redan börjat dra ut kläder ur min påse, innan jag ens hann lämna in det i tältet.

Linda poängterar att hon inte har något emot att hjälpa människor som är utsatta, oavsett var de kommer ifrån. Det hon är kritisk emot var stämningen och hur beteendet var från flera människor som hon upplevde var aggressiva.

– När vi hade lämnat in grejerna gick vi utanför och bara tittade. Vi var chockade. Där stod män och kvinnor, de gapade, drog i kläder och kallade volontärerna för rasister.

– Det var kaos så jag försökte hjälpa till för att organisera upp det hela. Jag gick in till tältet till de andra frivilligarbetarna och tog en gul väst på mig.

Vad sa du att ni blev kallade?

– De sa orden ”rasist”, ”hora” och ”fitta”. Och ”please” sade de flera gånger också.

Är du helt säker på att de verkligen sa så?

– Jag är tusen procent säker. Jag hörde det själv flera gånger. De sa så till mig flera gånger och likadant till min dotter som är fjorton år gammal.

Hur kändes det?

– Man blev så arg till slut. I det läget, efter en stund, kom det två andra uteliggare som var svenskar. Jag stod och pratade med dem och de var jättetacksamma och trevliga.

Linda berättar i sin Facebookstatus att tiggarna bad om kassar för att kunna ta med sig så mycket fikabröd som möjligt och att de aldrig var nöjda. Istället var de otrevliga, enligt Linda. De hemlösa som var svenskar nöjde sig med var sitt plagg och det var inte noga vad de fick för kläder, berättar Linda. Bara de kunde värma sig så var de glada.

– Jag frågade den ena om han inte kunde ta dit sina vänner som också var hemlösa, men då svarade han att de visste om eventet i Brunnsparken, men de vågade inte gå dit.

Varför vågade de inte komma till Brunnsparken?

– Han pekade på romerna och sa att ingen av dem vågar dit när är romerna är där.

Vi ber Linda berätta mer om situationen och vad som egentligen hände. Flera gånger betonar Linda att hon inte överdriver eller har något emot människor från andra länder, utan att hon vill berätta om detta för att hon tycker situationen är orättvis mot svenskar som är hemlösa. Hon hjälper gärna alla människor men det måste vara rättvist.

– De tog så mycket de kunde, av både mat, kaffe, lussekatter och kläder. De samlade kläder och grejer vid en bänk, till slut kunde man knappt se bänken av alla grejer de tog.

Läs också: Arrangören om kaoset – ”Kallade min fru rasist när hon ville behålla sina handskar”

Samtidigt var det knappt några på plats av de hemlösa och fattiga i Göteborg som Linda brukar hjälpa. Hon försökte ingripa och förklara att det finns fler som behöver kläder och annat för att klara vintern.

– När jag sa till dem att grejerna skulle räcka till alla blev jag kallad för rasist och hora.

Situationen var inte bara jobbig för Linda utan även hennes fjortonåriga dotter som tyckte det var obehagligt. Ändå var det inte första gången som Lindas dotter följde med för att hjälpa hemlösa och utsatta människor.

– Hon har varit med bland alkoholister, hemlösa och uteliggare sedan hon var fyra år. Det har aldrig varit några problem innan, det har alltid varit en trevlig och bra stämning när vi varit ute för att hjälpa människor, avslutar Linda i telefonen.

Nyheter Idag har även talat med en annan person som var på plats i Brunnsparken igår. Han arbetar med att hjälpa utsatta och hemlösa och även han bekräftar det som Linda Eriksson berättar om.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag