Arrangören om kaoset – ”Kallade min fru rasist när hon ville behålla sina handskar”

Det var många som ville hjälpa hemlösa i Göteborg. Foto: Privat
  • Söndag 30 nov 2014 2014-11-30
E-post

GÖTEBORG Nyheter Idag har talat med arrangören av eventet för hemlösa igår och han berättar att de lyckades ordna så även andra än romer fick kläder. – Vid ett cafe som heter ”En trappa ner” brukar det finnas hemlösa också. Vi åkte dit med tre lass i en minibuss, berättar Victor Reis som arrangerade eventet. 

I en tidigare artikel kunde Nyheter Idag berätta att det blev kaos när kläder skulle delas ut till behövande i Göteborg. Nu har Nyheter Idag lyckats få tag i arrangören av Facebookeventet och han bekräftar att det var otrevlig stämning på platsen.

– Vi var där redan klockan åtta på morgonen för att sätta upp tälten. Redan då fick vi ha påsarna emellan oss för att det inte skulle försvinna, berättar Victor Reis som var en av arrangörerna.

– Jag hörde hur Linda och de andra blev kallade för fula saker.

Bekräftar den berättelse som Linda Eriksson gett till Nyheter Idag

Victor är 26 år gammal och bor i Göteborg. Just nu är han föräldraledig och har ägnat fritiden åt att samla in kläder. Det började med ett Facebookevent för två månader sedan, men när de de förra arrangörerna drog sig ur bestämde sig Victor för att ta över projektet. Även Victors fru var med igår i Brunnsparken för att dela ut kläder.

– En person tog i hennes händer, han ville ha hennes handskar. När hon förklarade att hon behöver dem själv för att inte frysa, blev hon kallad för rasist.

Victor förklarar i telefon att han tycker det är bra att händelsen får uppmärksamhet. Precis som Linda tidigare förklarat vill de såklart hjälpa så många som möjligt, men att det måste gå rätt till.

– Vi gick in med inställningen att alla som behöver skulle få kläder. Romerna fick också kläder, men de kom tillbaka gång på gång på gång, trots att de hade fått kläder av oss flera gånger.

– De trängde sig på, stod och tryckte mot ett bord vi hade framför oss. Till slut gick bordet sönder.

Fjortonåringen blev kallad för ”hora”

I den tidigare artikeln kunde Nyheter Idag berätta att Linda Eriksson hade med sig sin fjortonåriga dotter. Victor har läst den tidigare artikeln och han tror det var Lindas dotter han såg bli kallad för fula saker. Victor har aldrig träffat Linda eller hennes familj tidigare.

– När vi väl sa till dem att det räcker nu, att det måste räcka till alla, då sa de till oss att vi var rasister och började även kalla en ung tjej för ”hora”.

Till slut bestämde sig Victor för att göra något åt situationen. Han vill poängtera att han lyckades ordna så att inte bara romer från Rumänien och andra länder fick kläder, utan även de hemlösa som har sina rötter i Göteborg.

– Vid halv fem började jag köra ut kläder till olika härbärgen där hemlösa från Göteborg brukar befinna sig. Vid ett cafe som heter ”En trappa ner” brukar det finnas hemlösa också. Vi åkte dit med tre lass i en minibuss.

Planerar nytt event till påsk för hemlösa

Trots kaoset vid Brunnsparken är Victor glad för att det kunde genomföras. De har samlat in kläder i två månader för att kunna hjälpa alla människor som behöver värma sig i vinter, berättar han i telefon.

– Vi är ändå nöjda, meningen med eventet är engagemanget och att verkligen hjälpa hemlösa. Och det lyckades vi med.

Till våren planerar Victor att göra en ny insamling för utsatta människor i Göteborg. Men då tänker han göra annorlunda än hur de gjorde i Brunnsparken för att det ska bli mer rättvist.

– Vi kommer hålla ett nytt event runt påsk. Men då kommer vi göra annorlunda. Vi kommer ha det i en lokal av något slag och lämna ut numrerade kuponger till härbärgen så det går ut till alla som behöver det.

Ytterligare en person som Nyheter Idag har varit kontakt med var på plats i Brunnsparken. Den personen arbetar med hemlösa och även han bekräftar att det var stökigt och kaos, samt att fula ord användes när kläderna skulle delas ut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag