Kim Jong-Un visar upp rejäl viktminskning på militärparad

Kim Jong-Un mars 2019 och september 2021. Bild: The Presidential Press and Information Office (CCYB 4.0)/KCNA via KNS.
  • Torsdag 16 sep 2021 2021-09-16
E-post

PYONGYANG Nordkoreas ”store ledare” har blivit mindre. Under en militärparad nyligen märktes det att diktatorn Kim Jong-Un gått ned rejält i vikt. Detta efter att han synts till väldigt lite offentligt under året.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visade upp sig för första gången på länge på en militärparad för en vecka sedan. Det som många reagerade på var Kims stora viktnedgång. Uppskattningsvis har Kim gått ned åtminstone 20 kilo, skriver Independent.

Paraden var en del av firandet av landets 73-årsjubileum och Kim höll inte något tal under tillställningen utan nöjde sig med att visa upp sig.

Läs även: Nordkoreavalet redan klart: 100 procent röstade på Kim!

Diktatorn hade även en ny frisyr som påminner om den hans farfar och landets första ledare Kim Il-Sung bar, menar Independent.

Första gången allmänheten fick se tecken på viktminskningen var när diktatorn dök upp på ett partimöte i juni. Nordkoreansk statsmedia hävdade senare att medborgare brast ut i tårar när de såg sin avsmalnade ledare, skriver Independent.

Det har rått matbrist i landet i kölvattnet av förra årets torka följd av kraftiga monsunregn. USA:s sanktioner mot landet på grund av dess kärnvapenprogram har också slagit mot ekonomin.

Många på sociala medier har reagerat på Kims viktnedgång.

Samtidigt förväntas Kim närvara vid ett domstolsförhör i Japan den 14 oktober i år. Anledningen är ett skadeståndskrav för människorättsbrott som drabbade koreaner som flyttade från Japan till Nordkorea mellan 1959 och 1984 i ett omfattande omflyttningsprogram.

Nordkorea hade i propagandan beskrivits som ett ”paradis på jorden”. Målsägandena kräver nu 100 miljoner japanska yen vardera motsvarande nästan 8 miljoner kronor, rapporterar Independent.

Läs även: Nordkorea sköt ännu en missil över Japan

Läs även: Nordkorea redo för möte med Trump: kan komma att kärnvapennedrusta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag