Nordkorea redo för möte med Trump: kan komma att kärnvapennedrusta

Kim Jong-un. Foto: KCNA
Kim Jong-un. Foto: KCNA
  • Onsdag 28 mar 2018 2018-03-28
E-post

NORDKOREA Efter flera månader av missiltester och förolämpningar kan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump vara redo för ett möte. Under ett statsbesök till Kina uppger Kim Jong-Un att Nordkorea kan vara redo att kärnvapennedrusta om det blir ett lyckosamt möte mellan de två ledarna.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har enligt flera nyhetsbyråer bekräftats vistas i Kina för att träffa dess president Xi Jingping. Under mötet med Kinas president ska Kim Jong-Un ha bekräftat att han är redo för att hålla möten med Sydkoreas president Moon Jae-In och USA:s president Donald Trump, uppger TT.

”Jag har haft framgångsrika samtal med generalsekreterare Xi Jinping om att utveckla relationen mellan de två partierna och de två länderna, våra respektive inrikespolitiska situationer, att upprätthålla fred och stabilitet på Koreahalvön, och andra frågor”, sade Kim Jong-Un under banketten, enligt TT.

Under mötet med Kinas president ska Kim Jong-Un även ha sagt att om relationerna mellan USA och Nordkorea förbättras kan Nordkorea vara villiga att kärnvapennedrusta.

”Frågan om att kärnvapennedrusta Koreahalvön kan lösas om Sydkorea och USA svarar på våra ansträngningar med goodwill, skapar en atmosfär av fred och stabilitet samtidigt som vi vidtar progressiva och synkroniserade åtgärder för att uppnå fred”, sade Kim.

President Trump ska ha informerats om Kim Jong-Uns besök i Peking och Vita Huset uppger att detta är ett tecken på att strategin med att sätta maximal press har skapat en atmosfär där det är möjligt att påbörja en dialog med Nordkorea.

LÄS ÄVEN: Kim Jong-un kallar Trump ”sinnessjuk” efter hot om att ”helt förgöra Nordkorea”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag