Kina överger enbarnspolicy

Kinesiska barn i Inre Mongoliet visar upp sig under folkräkningen 1982. Foto: FN
  • Fredag 30 okt 2015 2015-10-30
E-post

KINA Under torsdagen övergav Kina den enbarnspolicy som varit rådande i landet sedan tidigt 1980-tal. I framtiden kommer kinesiska par kunna skaffa två barn var.

Från och med nästa år kommer kineser kunna skaffa två barn per familj, skriver kinesiska SCMP. Den nya policyn ingår i kommunistpartiets femårsplan som fokuserar på att fördubbla landets ekonomi fram till 2020 räknat på 2010 års nivåer.

Undantag från enbarnspolicyn har tidigare funnits, bland annat har par där minst en av förälderarna själv varit ensambarn haft rätt att skaffa två barn. Nu utökas rätten till två barn till samtliga familjer, oavsett hur många syskon föräldarna själva vuxit upp med.

Enbarnspolicyn infördes i september 1980 för att regeringen ville få kontroll över Kinas befolkningstillväxt, som under efterkrigstiden var explosionsartad. Befolkningen växte från 540 miljoner vid det kommunistiska maktövertagandet 1949 till närmare en miljard mot slutet av 70-talet, enligt China Daily.

En anledning till befolkningsökningen var att kommunistregimen med president Mao Zedong i spetsen uppmanade kineserna att skaffa många barn. Under 1950- och 60-talen låg fertilitetskvoten ofta över 6 barn per kvinna, 1963 nådde den en toppnotering på 7,5.

Efter Zedongs bortgång 1976 tog Kinas kommunistregering intryck från västerländska varningar om överbefolkning och familjepolitiken förändrades radikalt. 1978 lanserades ett förslag om att minska befolkningen till 700 miljoner invånare genom att drastiskt minska befolkningsökningen, något regeringen ville uppnå genom att minska antalet födda barn.

Enbarnspolicyn har fått stort genomslag på Kinas befolkningstillväxt. Befolkningen har fortsatt att öka, tack vare höjd medelålder, men antalet barn och ungdomar har minskat drastiskt. På sikt innebär det att befolkningen i Kina kan komma att minska rejält i takt med att de stora kullar som föddes under 60- och 70-talen blir gamla och såsmåningom dör.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag