Knivhögg exhustrun inför dagisbarn – döms till åtta års fängelse

Bilder ur förundersökningen.
  • Torsdag 24 sep 2020 2020-09-24
E-post 638

STOCKHOLM När beskedet kom från tingsrätten att parets skilsmässa gått igenom slog det slint för mannen. Med en kniv begav han sig till de nyblivna exhustruns arbetsplats – en förskola – och konfronterade henne. När samtalet inte gick som han önskade drog han kniven och högg henne tre gånger. Idag dömdes exmaken till åtta års fängelse för mordförsök.

Den 7 augusti i år anlände den 60-årige exmaken till förskolan i Hässelby i västra Stockholm. Bara två dagar tidigare hade han kommit ut efter en dryg veckas vistelse på psykakuten; sedan skilsmässan inleddes ett knappt år tidigare hade han inte mått bra. En morakniv som brukade ligga i källarförrådet hade han tagit med sig, enligt egen uppgift för att hålla den mot sin egen kropp och hota med att ta livet av sig om inte exhustrun kom tillbaka till honom. Det var visst något han sett i en indisk film.

– Jag riktade kniven mot min mage för att förmå henne att komma tillbaka till mig. Men det blev en dispyt, jag frågade henne om du är kär i någon annan, då svarade hon ”det angår inte dig”. När hon sade det blev jag arg och svartsjuk och blev helt blind. Det vill säga jag fick blackout. Och jag började sticka henne, berättar han i polisförhör.

Vid det första hugget skrek kvinnan efter hjälp från sina kollegor, och först när de kom rusande upphörde angreppet. Flera barn bevittnade händelsen som ägde rum alldeles intill dagiset. Exhustrun klarade sig dock utan allvarligare skador eftersom hon lyckades värja sig. Hennes armar tog några ordentliga stick och det blev en rispa på magen.

I förhör förklarar exmaken att hans agerande hängde ihop med att han förväntade sig att hans dotter skulle bli våldtagen om exhustrun skaffade sig en ny man, vilket han som syrier inte kunde acceptera.

– Ja nämligen av egen erfarenhet att jag har legat med en tjej från Iran, med sig hade hon en dotter som var 13 år gammal, då om jag hade velat hade jag kunnat ligga med hennes dotter. Men jag är en person med samvete och skulle aldrig göra det. Med det menar jag att det skulle kunna hända min fru att hon ligger med en annan man och då skulle han ligga med min dotter, utvecklar han resonemanget i förhör.

Nu döms han av Solna tingsrätt till åtta års fängelse för försök till mord och olaga hot. Tingsrätten konstaterar i domen att kvinnan hade riskerat svåra skador på de inre organen om hon inte lyckats skydda sig med armarna, och även om det inte kan fastställas exakt vad uppsåtet var rör det sig enligt rätten åtminstone om likgiltighetsuppsåt, det vill säga att den åtalade var medveten om vad angreppet kunde leda till men inte lät detta hindra honom. Han åläggs också att betala ett skadestånd om drygt 140 000 kronor till exhustrun.

Läs även: Tio års fängelse och utvisning för mordförsök på exhustrun: ”Den som vill vanställa min heder, den vanställer jag ansiktet på”

Läs även: 18 års fängelse för hustrumord med hantel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag