Kommunerna lånar rekordmycket – I år kan lånen gå över 600 miljarder kronor

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Torsdag 19 okt 2017 2017-10-19
E-post

SVERIGE Kommuninvest släpper en ny rapport över kommunernas lånande. Rapporten spår att lånen kan komma att hamna över 600 miljarder kronor redan i år och skulle räntorna höjas kan många kommuner uppleva ekonomiska svårigheter.

Kommunerna i Sverige lånar pengar för att kunna bygga skolor, bostäder och annan infrastruktur. Nu släpper Kommuninvest en ny rapport som visar att kommunerna har lån som i år kan gå upp till 600 miljarder kronor, det uppger Sveriges Radio.

Bara de senaste sju åren har kommunerna sammanlagt ökat sina lån med 200 miljarder kronor. Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges kommuner och landsting, menar att utvecklingen är en konsekvens av de stora investeringsbehov som finns.

Lånen kommer bara att fortsätta att öka på grund av investeringsbehoven uppger Wallenskog. Kommunernas skattefinansierade verksamhet är vanligtvis relativt skuldfri men Kommuninvest spår att även detta kommer att förändras framöver. I dagsläget är det en relativt låg ränta för att ta lån för kommunerna. Skulle räntorna däremot gå upp i framtiden kommer högt belånade kommuner att få omfattande ekonomiska problem.

– Om räntan skulle gå upp till så mycket som till 5 procent, vilket inte är i ett historiskt perspektiv inte är så mycket. Så skulle det innebära räntekostnader på kanske 30 miljarder, och det är klart att det är ju otroligt mycket pengar, säger Annika Wallenskog vid SKL, till Sveriges Radio.

Södertälje kommun har ökat sitt invånarantal med 15  000 personer per år de senaste åren. Boel Godner, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, menar att det är läge där kommunen måste låna.

– Vi växer så att det knakar. Så det är klart att vi också behöver investera i skolor, äldreboenden och det kostar oss pengar. Blir det en kraftig räntehöjning som kommer hastigt då kommer alla kommuner att drabbas med att betala ökade räntor och därmed kan också skulden behöva öka, i det fallet, säger Boel Godner till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag