Kravet från M: Gör er av med Ekeroth så kan vi föra samtal

  • Fredag 25 nov 2016 2016-11-25
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att under ett hemligt möte mellan en M-topp och en SD-topp framfördes krav om att Kent Ekeroth måste lämna politiken om ett framtida samarbete ska bli aktuellt mellan partierna. En källa med insyn i Moderaterna berättar över SMS att Ekeroth ”uppfattas företräda en syn på Ryssland som många moderater avskyr mer än nästan allt”.

I hemlighet har partitoppar från Moderaterna och Sverigedemokraterna träffats tidigare under hösten för att diskutera förutsättnigar för ett eventuellt framtida samarbete. De bekräftar flera av varandra oberoende källor inom den absoluta toppen i Sverigedemokraterna.

Från Moderaternas sida har det framförts en tydligt önskemål, eller i praktiken ett krav, om det överhuvudtaget ska bli aktuellt med någon form av samtal eller överläggningar mellan partierna: Kent Ekeroth måste kasta in handduken. Detta har framförts tydligt från en M-topp till en SD-topp under ett hemligt möte tidigare under hösten.

– Med tanke på omständigheterna runt det här mötet bedömer jag det inte som ett eget agerande, utan det här är sanktionerat från Moderaternas partiledare, säger SD-källan.

M-källa: ”Den kanske främsta symbolen för det M inte vill legitimera”

Att Ekeroth är ett hinder för att Moderaterna och Sverigedemokraterna ska kunna närma sig varandra som partier bekräftas även av en källa med insyn i Moderaterna. I ett SMS till Nyheter Idag förklarar källan att det delvis beror på en rad skandaler som omgärdat Ekeroth, men framför allt av att Ekeroth ”uppfattas företräda en syn på Ryssland som många moderater avskyr mer än nästan allt”.

Tidigare avslöjade Nyheter Idag att Ekeroth låg bakom rekryteringen av mannen bakom pseudonymet Egor Putilov. Senare kunde Nyheter Idag avslöja att Ekeroth och Putilov, i sällskap med ytterligare personer, rest till Grekland för att producera en propagandafilm åt sajten Avpixlat – en sajt Ekeroth inofficiellt har viss kontroll över.

Enligt M-källan har dessa affärer runt Ekeroth kommit att bli direkt avgörande. Han förklarar att argumentationen inom Moderaterna går i stil med ”det mesta som handlar om SD och Ryssland verkar vara kopplat till Ekeroth”.

Åkesson röjer hinder inför samarbete med M

Enligt en av källorna med insyn i Sverigedemokraterna har det under hösten förekommit samtal om Kent Ekeroths framtid i partiet. Under hösten har både pseudonymet Egor Putilov lämnat sin tjänst som politiskt sekreterare, men även Dick Abrahamsson som även han rekryterats till SD-kansliet av Ekeroth. Båda affärerna har bidragit till att Ekeroths framtid i partiet diskuterats.

Ett samarbete med Moderaterna efter valet är partiledare Jimmie Åkessons stora politiska mål. I symboliskt viktiga frågor som exempelvis Nato har Åkesson signalerat en mjukare linje, dels att SD öppnar upp för en folkomröstning i frågan men även en utlysning om ”samvetsfrihet” för de partiföreträdare som vid driva en linje om att Sverige ska gå med i alliansen.

Utåt sett är Sverigedemokraterna, men även Åkesson motståndare till att Sverige ansluter sig till militäralliansen, en linje som alltså nu mjukas upp.

– Det är ett sätt att röja hinder inför ett samarbete med Moderaterna, förklarar ytterligare en SD-källa för Nyheter Idag.

Taktiken: Låter åklagaren göra jobbet

Kravet om att Ekeroth måste petas från sina politiska uppdrag, om ett samarbete mellan partierna ska vara möjligt, har varit en svårare fråga för SD att förhålla sig till. Internt har Ekeroth varit en populär riksdagsledamot inom partiets mer hårdföra falang. En SD-källa vittnar även om att han varit viktig för mycket riksdagsarbete och att han är en av de individer som driver på ”och får saker gjort”.

– Han är bra på flera olika saker, men det är inte sådana saker som syns utåt, säger en av SD-källorna.

Ett ytterligare argument som talat till Ekeroths fördel är att han har en, förvisso liten, men ”högljudd” grupp inom partiet som stöder honom. Men allt det där ser ut att bokstavligen, i ett slag, ha förändrats. Efter att det står klart att åklagare inleder en förundersökning om misstänkt misshandel mot Ekeroth har Åkesson, via medier, uppmanat till en politisk ”timeout”.

– Vi tar det lugnt. Åklagaren säger ju i medier att utredningsläget är gott, så vi avvaktar och låter det ha sin process, säger en SD-källa med mycket god insyn i partiledningen och som är på bra humör.

Och på en rak fråga hur snacket går internt i partiet om Ekeroths framtid inom politiken förefaller pusselbitarna allt mer lägga sig på plats för partiledningen.

– Skulle jag vara tvungen att gissa, då skulle jag säga att Ekeroth blir dömd för ringa misshandel.

Därmed skulle ett av de största hindren för ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna ha löst sig av sig självt, på en krogkö klockan 02.30 utanför nattklubben ”Solidaritet”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag