Kritikstorm mot Röda Korset

  • Lördag 12 apr 2014 2014-04-12
E-post 0

FALUN Tidigare i veckan rapporterade Nyheter Idag om en kvinna i Falun som blev utesluten ur Röda Korset efter att ha blivit inspelad av en ung man. Reaktionerna lät inte vänta på sig i sociala medier och en före detta kretsordförande i Röda Korset är nu kritisk till organisationen.

Det är bloggaren Peter Harold som skriver ett öppet brev till Röda Korset med anledning av att kvinnan blev utesluten ur organisationen efter att en smyginspelad video publicerats i sociala medier. Kvinnan har arbetat ideellt hos Röda Korset i nio år för att hjälpa utsatta människor i världen, men blir utesluten efter att ha uttryckt en åsikt om att hon tycker hjälpen gör större nytta på plats än att människor tvingas fly till andra länder, t ex Sverige.

– Jag har lyssnat på inspelningen. När ordföranden för Röda korset kommer till slutsatsen att volontären uttryckt sig som inte är förenligt med Röda korsets värderingar skulle jag vilja veta vad ordföranden syftar på, skriver Peter Harold på sin blogg.

Peter, som enligt egen utsago har en bakgrund i Röda Korset, resonerar runt vad grunden till uteslutningen av kvinnan kan vara. Han kan inte finna att det kvinnan sagt står i strid med Röda Korsets stadgar eller deras ändamålsparagraf. Avslutningsvis undrar Peter i sitt öppna brev om vilket stöd kvinnan fått från Röda Korset efter veckans turbulens.

– Jag är också intresserad av hur Svenska röda korset omhändertagit och vilket personligt stöd man gett volontären som hängts ut i medier som främlingsfientlig, rasist och ”exkluderande” bara för att hon gett uttryck för något som hon anser är logiskt? Vilket ansvar tar ni för era frivilliga gratisarbetare?

Facebookgrupp har startats till stöd för kvinnan

Peters blogginlägg har fått stor spridning i sociala medier, inte minst genom en nystartad facebookgrupp som heter ”Vi som stöder den avskedade Röda Korset-volontären!”. I skrivande stund har gruppen 257 medlemmar och flera personer ger uttryck för vad de tycker om Röda Korsets agerande.

– Jag undrar, är det någon som vet hur hennes arbetskamrater på Kupan i Falun ställer sig till det som har hänt? Och hennes arbetsledare, hur ställer han/hon sig? Vi borde gemensamt skriva till den sistnämnda och fråga, skriver Anne-Li Karlsson i facebookgruppen.

En annan i facebookgruppen som är kritisk heter Yrsa Bernecker och hon är inte nådig i sin kritik mot Röda Korset.

– Både tragiskt och löjeväckande med dessa överreaktioner så fort någon vågar andas om sanningen. Fast i detta fall är det mest tragiskt med denna uppvisning i förakt för sina egna volontärer från Röda Korset.

Diskussionerna fortsätter även på forumet flashback

På forumet flashback är känslorna heta när händelsen med den 70-åriga kvinnan diskuteras. Några få argumenterar för att Röda Korset agerat korrekt, men en överväldigande majoritet av användare är djupt kritiska. En användare på forumet listar vad han tycker är värst med hanteringen av det hela.

– Vilken vidrig historia. Det finns en hel del som retar mig något alldeles oerhört. Att Röda Korset inte förstår att de gör helt fel på alla plan. Att Röda Korsets representant hoppas kunna börja samarbete (!) med den aggressive ”wallraffande” kriminell (eller ex-kriminelle) odågan, medan damen brännmärks och slängs ut ur organisationen. Att Dalarnas Tidning är helt okritiska till fallet, vilket är nästan värst. Att Röda Korset nu bidrar till att Sverigedemokraterna växer, skriver användaren ”TrueBlood” i tråden på flashback.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag