Kvinna döms för tjuvlyssning i vårdnadstvist

  • Fredag 10 sep 2021 2021-09-10
E-post

LUND Vårdnadstvister innebär ofta att föräldrarna behöver samla bevis på motpartens olämplighet som vårdnadshavare för att nå framgång i rätten. En kvinna som valde att installera en app i den åttaårige sonens telefon för att kunna avlyssna vad som skedde hemma hos fadern gick dock över gränsen. Nu döms hon för olovlig avlyssning.

Efter att paret separerat hade de barnen varannan vecka, men modern ansåg inte att fadern kunde erbjuda en bra miljö för dem och ville ha ensam vårdnad. När fadern fick hem papper från socialtjänsten inför den stundande tingsrättsförhandlingen om vårdnaden hajade han till när han läste meningen ”Mamma har nyligen installerat en app i [den 8-årige sonens] telefon som gör att hon kan spela in samtal vilket hon har gjort och menar att hon nu har svart på vitt.”

Fadern och hans nya sambo ansåg att detta var en kränkning av hemfriden och gjorde en polisanmälan. Totalt handlade det om 60 timmars inspelat material som modern sedan lyssnat igenom i jakt på bevis. Något riktigt komprometterande hade emellertid inte framkommit.

I rätten menade modern att inspelningarna skett för att hon var orolig för barnen och de inte varit olagliga eftersom de skett med sonens samtycke. Tingsrätten konstaterar emellertid att ”sonen själv inte deltagit i, eller ens närvarat vid, alla de samtal som förekommit under den omfattande avlyssningen” och att det därför rör sig om olovlig avlyssning. Tingsrätten dömer henne till villkorlig dom och 100 dagsböter à 50 kronor. Hon skall dessutom betala 5000 kronor i skadestånd till fadern och dennes nya sambo.

Läs även: Slog och band fast sina barn – stöttades av imam vid vårdnadstvist

Läs även: Kidnappade sin exfru, hennes bror och sin dotter – exfruns desperata flykt grusade planerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag