Länsstyrelsen stoppar Eskilstunas tiggeriförbud

Inga sex miljoner kronor här inte. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 jul 2018 2018-07-11
E-post 433

ESKILSTUNA Eskilstunas förslag om att införa ett tiggeritillstånd i kommunen rivs nu upp av Länsstyrelsen i Sörmland. Länsstyrelsen anser att tiggeri inte stör den allmänna ordningen och stoppar därför kommunen.

Länsstyrelsen i Sörmland har fattat beslutet idag den 11 juli att stoppa tillståndsplikt för tiggeri i Eskilstuna kommun, det uppger TT.

I juni fattade Eskilstuna kommun beslutet om att införa en ny regel i den lokala ordningsstadgan om att den som vill tigga måste söka om ett särskilt tillstånd hos polisen. Detta beslut har nu prövats av länsstyrelsen

– Vi har fattat beslut i dag, och upphävt beslutet av Eskilstuna kommun. Vi har prövat kommunens beslut mot de bestämmelser de stödjer sig på i ordningslagen, säger Karin Bergkvist, jurist på länsstyrelsen i Sörmland, till TT.

Länsstyrelsen anser att tiggeri inte utgör någon form av störning av de allmänna ordningen.

– Vi har gjort en analog tillämpning av bestämmelserna för gatumusikanter, som inte utgör någon störning och därmed inte är tillståndspliktigt. Vår bedömning är därför att detta inte heller är störande.

En annan kommun som försökt införa tiggeriförbud under en längre tid är Vellinge kommun. Vellinge kommun har kämpat sig igenom fler rättsliga processer för sitt tiggeriförbud. Förvaltningsrätten och länsstyrelsen har även satt stopp för tiggeriförbudet i tidigare domar.

LÄS ÄVEN: Kammarrätten stoppar Vellinges tiggeriförbud

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag