Kammarrätten stoppar Vellinges tiggeriförbud

Inga sex miljoner kronor här inte. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 27 mar 2018 2018-03-27
E-post 205

VELLINGE Efter flera rättsprocesser har nu även kammarrätten sagt nej till Vellinge kommuns förslag till att införa tiggerifria zoner. Båda länsstyrelsen och Förvaltningsrätten har blockerat kommunens förslag och Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, överväger huruvida man ska gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

Idag den 27 mars beslutar kammarrätten att Vellinge kommun inte får införa något tiggeriförbud. Kammarrätten avslår med motiveringen att kommunen inte kunnat påvisa att tiggeri faktiskt stör den allmänna ordningen, uppger TT.

Kommunens förslag var att införa ett tiggeriförbud på särskilda platser runtom i Vellinge som kommunen anser vara platser där tiggeriet stör den allmänna ordningen. Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, uppger att hon ser det som anmärkningsvärt att man kan införa förbud mot alkohol i särskilda zoner utan att behöva visa att det stör den allmänna ordningen men inte tiggeri.

– Det kan man acceptera utan att vi behöver motivera, men det kan man alltså inte göra när det gäller tiggeri, säger Wutzler, till TT.

Vellinge kommun har kämpat sig igenom fler rättsliga processer för sitt tiggeriförbud. Förvaltningsrätten och länsstyrelsen har även satt stopp för tiggeriförbudet i tidigare domar. Wutzler berättar att hon fortfarande känner sig hoppfull och att kommunen överväger om man ska ta ärrendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

LÄS ÄVEN: Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen i Skåne

– Jag kan bara konstatera att det behöver ses över på riksplanet när det gäller ordningsföreskrifter och vilka möjligheter kommunen har att faktiskt fatta den här typen av beslut, säger hon.

LÄS ÄVEN: Vellinge kommun vill införa ”integrationsplikt” – Nyanlända kan få indragna bidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag