Lär känna Socialdemokraterna – hela listan

Här ser vi en glad Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 3 okt 2014 2014-10-03
E-post 276

SVERIGE Med ny statsminister och ny regering ledd av Socialdemokraterna kan vi behöva fräscha upp kunskaperna om partiets politik och stolta historia. Nyheter Idag har listan som garanterat påverkar dig på ett eller annat sätt.

Efter åtta år av styre med Alliansen har många glömt hur fantastiskt det var när Socialdemokraterna hade makten, men misströsta icke! Nyheter Idag har listan på socialdemokraternas anrika historia som bidragit till att Sverige är ett bättre land. Vi ger er all nödvändig fakta om vårt numera regeringsbärande parti.

1. Förbjud parabolantenner för privatpersoner

Det var riksdagsledamoten och socialdemokraten Maj-Britt Theorin som i mitten på 80-talet ville förbjuda innehav av parabolantenner för privatpersoner. Frågan drev hon genom kvinnoförbundet, men lyckades som tur var inte få igenom förslaget. Theorin såg med stor skepsis på att kommersiella tevekanaler skulle etablera sig i Sverige, hon tyckte det gott kunde räcka med statliga Sveriges Television. Även om Theorin åkte på ett nederlag i parabolantennfrågan tog ändå Socialdemokraterna vara på hennes goda omdöme och hon fick företräda Sverige som europaparlamentariker fram till 2004.

2. Förbjud Flashback forum

Dåvarande socialdemokraten Björn Fries i Karlskrona var kommunalråd i kommunen mellan 1994 och 2002. Under arbetstid lade han ner stor möda och engagemang i att få bort Flashback forum på internet, något han för en kort stund lyckades med. Den 17:e december publicerade Aftonbladet en debattartikel av Fries samt kommunjuristen Lennarth Eriksson med titeln ”kända IT-bolag bakom nazistisk hemsida”. För den som vill läsa hela historien rekommenderas en omfattande genomgång på flashback.se om alla turerna runt den affären. Men som du vet överlevde Flashback forum, trots att de hade socialdemokrater jagande i hasorna.

3. Förbjud videofilmer

På 80-talet när det senaste skriket var videokassetter och VHS-teknik var Socialdemokraterna ytterst skeptiska till ”kommersiell kultur”. Videokasetterna kom senare att ersättas av DVD-skivor och idag streamar vi film över internet, men Socialdemokraterna ville i en utredning stoppa den fasansfulla utvecklingen där Svensson fritt och ohämmat kunde ta del av ”videovåld”. Moderaterna var inte fullt lika sugna på att förbjuda folk att själva välja vad de vill se för program och för det blev de kallade ”våldets apostlar”. Magasinet Neo återger storyn där socialdemokraten Per Kågeson var en av huvudrollsinnehavarna, inte minst genom sin roll i Sveriges Författarförbund. Hade någon föreslagit en tjänst som Youtube för drygt 20 år sedan hade man antagligen fått välja mellan psyket eller fängelse.

4. Nej till billig alkohol

Alkoholskatten ligger Socialdemokraterna extra varmt om hjärtat och givetvis ska de höjas så fort de får chansen. I sossesverige ska det vara dyrt att ha roligt och de är även noga med att du inte ska komma över öl, vin eller starksprit billigare än vad det statliga monopolföretaget systembolagets priser. Ett av verktygen är att minska den tillåtna mängden alkohol du får föra med dig in i Sverige när du har varit utomlands, men vi betvivlar inte att de har fler idéer. Här kan du läsa vad de själva svarar vad gäller alkohol.

5. Vad är internet bra för?

Socialdemokraten Ines Uusman var kommunikationsminister mellan 1994 och 1998 och var den minister som på något vis hade hand om frågor rörande internet. Vad hade då Uusman att säga om internet? Vi låter nedan citat tala för sig självt, men du kan läsa hela storyn på wikipedia.

Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. […] Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? […] Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.

6. HBTQ och hästar

Allas lika värde är en högt hållen princip inom Socialdemokratin. Så högt hållen att den även innefattat hästar, trots att det häromåret spekulerades vilt om huruvida hästar är en frukt som inte finns. Men året efter visade det sig att hästar tydligen fanns i allt, i synnerhet i mat som var märkt som nötkött. Hur som helst, när dåvarande statsråd för socialdemokraterna, Jens Orback, i en radiointervju förklarade att han absolut inte har några fördomar om homosexuella. Vi har citatet nedan, som bland annat Expressen skrev om på den tiden.

Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst. Jag tyckte det var underbart. Låt människor leva med vem de vill, hur som helst. Jag har inga synpunkter.

7. ”Jävla svartskalle”

När vi ändå är inne på Socialdemokraterna, Hästar och deras förhållningssätt till alkohol bör vi givetvis nämna den förre SSU-ordföranden Anna Sjödin som blev ett med hela Sverige efter en blöt utekväll på krogen ”Crazy Horse”. Enligt en artikel i Expressen berättar en ordningsvakt om Sjödins uppförande på fyllan, vilket slutade med en gratis åktur i en bil ägd av staten med fina blå lampor på taket och texten ”Polis” över hela sidan. Men historien slutar inte där, hon ska även gjort sig bra kompis med vakten ifråga genom de bevingade orden ”Jävla svartskalle”, om vi får tro ordningsvaktens egen utsaga i Expressens artikel. Åklagaren yrkade på fängelse, men Sjödin slapp undan med böter när domen föll.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag