Liberala debattören läxade upp Strandhäll: ”Tala inte om min klassbakgrund”

Foto: Skärmdumpar från SVT Play
  • Tisdag 26 maj 2020 2020-05-26
E-post

SVERIGE SVT:s debattprogram ”Sverige möts: Direkt” hettade till när socialdemokraten Annika Strandhäll mötte liberalen Dana Pourkomeylian i en debatt om sexköp. Pourkomeylian med sitt ”medelklassiga perspektiv” kunde inte se att fattiga människor dras in i sexhandel, menade Strandhäll, och fick en rejäl avhyvling till svar.

I ”Sverige möts: Direkt” på måndagen debatterades frågan om sexköp och deltog gjorde bland andra Annika Strandhäll, Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor, och Dana Pourkomeylian, liberal ledarskribent och jurist.

Sedan fallet med Paolo Roberto uppdagades har regeringen gått ut och krävt skärpta straff för sexköp. Dana Pourkomeylian vill i stället att sexköp som utförs med samtycke från de inblandade parterna ska vara lagligt – något Annika Strandhäll reagerade på i programmet.

– Det är ju så att tre av fyra på de här legaliserade bordellerna runt om i Europa, eller för den delen som säljer sex i Sverige, kommer från fattiga förhållanden i Östeuropa, Asien eller Afrika. Vilket innebär att det också finns ett klassperspektiv på det här, vilket Dana kanske utifrån sitt mer medelklassiga svenska perspektiv inte ser, sade Strandhäll.

– Ursäkta mig? utbrast Pourkomeylian.

– Jag skulle uppskatta om Annika Strandhäll kunde avhålla sig från personangrepp och bete sig som en folkvald politiker när vi försöker hålla en respektfull ton här.

– Det är inget personangrepp, det är fakta, svarade Strandhäll.

– Tala inte om min klassbakgrund när du inte vet någonting om mig, Annika Strandhäll. Håll dig, håll dig!

Strandhäll påstod därefter att hon inte alls hade uttalat sig om Pourkomeylians klassbakgrund, utan att det handlade om ”ett medelklassigt perspektiv”.

– Det är förkastligt att en folkvald politiker väljer att blanda bort korten och trubba till debatten på det här sättet, sade en upprörd Pourkomeylian som synbart fått nog av replikskiftet.

Senare gav hon ytterligare en känga till socialdemokraten på Twitter.

Läs även: Sundström: Turister kan åtalas i Sverige om sexköp utomlands förbjuds

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag