Sundström: Turister kan åtalas i Sverige om sexköp utomlands förbjuds

Morgan Johansson och Henrik Sundström. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/privat
  • Torsdag 21 maj 2020 2020-05-21
E-post 2609

Nu vill regeringen skärpa straffen för sexköp, och även förbjuda sexköp utomlands. Advokat Henrik Sundström är djupt kritisk till ett förbud mot sexköp utomlands, och pekar bland annat på att ett sådant förbud inte bara skulle gälla svenskar, utan alla personer som befinner sig i Sverige. En turist från Nederländerna eller Tyskland skulle därför kunna åtalas i Sverige för sexköp i hemlandet, enligt Sundström.

Nu vill regeringen skärpa straffen för sexköp, så att böter försvinner från straffskalan, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i ett debattinlägg i Aftonbladet.

Bland annat menar man att en straffskärpning skulle fungera avskräckande ”eftersom uppgifterna i belastningsregistret då sparas längre och blir tillgängliga för fler myndigheter än vid bötespåföljd.”

Regeringen vill också ta bort kravet på dubbel straffbarhet vid sexköp utomlands ”så att personer som köpt sex utomlands kan straffas för det i Sverige.”

Läs även: Henrik Sundström (M) vill stoppa EU:s länkskatt: ”Vore en märklig syn som moderat att vara för det här”

Henrik Sundström, advokat och tidigare kommunalråd i Uddevalla (M), är djupt kritisk mot förslaget om att ta bort kravet på dubbel straffbarhet, som han menar bryter mot en viktig internationell princip.

– Det är en internationell princip att Sverige lägger sig inte i Nederländernas straffrätt, eller Irans straffrätt, eller Kinas straffrätt, eller USA:s straffrätt, och så lägger de sig inte i våran, förklarar Sundström för Nyheter Idag.

– Den här internationella principen har fog för sig, därför att om vi till exempel bestämmer oss för att på konungariket Sveriges territorium ska abort vara lagligt. Men sen finns det länder som säger att abort är det hemskaste som finns, det är ju mord. Och så bestämmer de att inom sina jurisdiktioner, där är abort förbjudet.

– Det där är ju ett fångarnas dilemma-problem, internationellt. Om vi i Sverige börjar få för oss att kriminalisera vad andra medborgare gör i andra länder, då urholkar vi den principen. Då kan andra länder säga att men Sverige har ju kriminaliserat sexköp som sker i Thailand, då kan vi kriminalisera aborter som sker i Sverige.

– Det är inte värt det, att börja tafsa på den principen bara för att några moraltanter i riksdagen  helt plötsligt får panik för att Paolo Roberto köper sex. Och det här är egentligen en diskussion som är helt skild i från frågan om man tycker det är rätt eller fel att kriminalisera sexköp.

Ett problem som Sundström pekar på är att ett förbud mot sexköp utomlands inte bara skulle gälla svenska medborgare, utan alla som befinner sig i Sverige, exempelvis turister.

Läs även: Henrik Sundström (M): Den nya vänstern talar absurt tvärtomspråk om yttrandefrihet

– Den svenska straffrätten skiljer inte på svenska medborgare och utländska medborgare. Om vi förbjuder sexköp utomlands, så skulle tyska turister som kommer hit till Sverige, och som har köpt sex lagligt i sitt land inom dom föregående åren, så skulle åklagarna i princip ha åtalsplikt mot dem om de skulle råka berätta det i Sverige.

– Det är så den svenska straffrätten ser ut, svensk straffrätt gäller alltid, överallt i världen. Tar man bort kravet på dubbel straffbarhet för vissa brott, som sexköp, kan man bli skyldig att lagföra utländska turister som kommer till Sverige om de har köpt sex lagligt innan de kom till Sverige.

Redan idag finns det brott där principen om dubbel straffbarhet inte gäller. Men då handlar det om väldigt grova brott, säger Sundström.

– Det handlar om brott där man säger att vissa brott ska alltid kunna bestraffas även om de inte är straffbelagda inom den jurisdiktion de begås inom. Brott mot mänskligheten, krigsbrott, sjöröveri.

– Men där har man ju från det internationella samfundet kommit överens om att de här brotten är så allvarliga så här ska ingen kunna komma undan. Då håller man sig ändå inom principen, för då är det fortfarande som så att det här är brott enligt internationell rätt.

Men Sverige är inte först med att kriminalisera sexköp i andra länder. Tidigare har Norge och Island avskaffat kravet på dubbel straffbarhet vid sexköp. Sundström menar emellertid att det inte är någon ursäkt för Sverige att gå samma väg.

– Ju fler länder som börjar tafsa på den principen, desto mer skulle den urholkas, och desto mer skulle Sverige drabbas i slutändan, säger Sundström.

Läs även: Paulo Roberto bekräftar sexköp – Snecker (V): ”Sexköp måste leda till fängelse”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag