Löfven avgår – talmansrundor inleds

Bild: Faksimil regeringen.se
  • Måndag 28 jun 2021 2021-06-28
E-post 162

Stefan Löfven avgår som statsminister, men något extra val kommer inte utlysas. Istället ska riksdagens talman Andreas Norlén inleda talmansrundor för att se om någon statsministerkandidat kan tolereras av en majoritet i riksdagen. Om talmannen misslyckas fyra gånger kommer ett extra val att utlysas.

Vid en pressträff som inleddes klockan 10.15 på måndagen förklarade Stefan Löfven att han avgår som statsminister, men inte utlyser något extra val.

– Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister, säger Stefan Löfven.

Läs även: Arvid Hallén: Så kan Löfven sitta kvar som statsminister utan extraval

Det innebär att riksdagens talman Andreas Norlén kommer inleda talmansrundor, alltså se om någon statsministerkandidat kan tolereras av en majoritet av riksdagens partier.

Löfven gjorde klart att han själv är redo att göra ett nytt försök som statsminister.

– Mitt parti är redo att axla ansvaret för att fortsätta leda landet framåt, säger Löfven.

Under pressträffen gick Löfven flera gånger till angrepp på Vänsterpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna på olika sätt. V anklagades bland annat flera gånger för att ”samarbeta med de högerextrema”, då partiet röstade för det misstroende som väcktes av SD.

Löfven framhöll också flera gånger att Socialdemokraterna ska ha agerat för landets bästa genom januariavtalet.

– Det är landets bästa som måste gå först. Vi kan inte sysselsätta oss med ett politiskt spel när vi är mitt i en pandemi. Det verkar som att vissa partier har glömt det, men jag är övertygad om att detta är bäst för landet, sade Löfven som svar på en fråga från Svenska Dagbladet.

Om talmannen inte får fram någon ny statsminister som tolereras av en riksdagsmajoritet kommer det ändå utlysas ett extra val efter fyra talmansrundor.

Läs även: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Lyssna även på: Midsommarkrisen 2.0

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag