Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Bild: Sveriges riksdag
  • Måndag 21 jun 2021 2021-06-21
E-post 3998

En majoritet av riksdagens ledamöter röstade bifall till misstroende mot Sveriges statsminister Stefan Löfven. 181 ledamöter röstade för misstroende. 175 krävdes för ett misstroende. 109 ledamöter röstade mot ett misstroende, 51 avstod och 8 var frånvarande.

– Vi har hamnat i den här situationen för att högmod och oresonlighet överordnats landets stabilitet och den politiska kompromissviljan, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i sitt anförande innan omröstningen.

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Ledamöter från samtliga partier uttalade sig innan omröstningen, och följde de väntade partilinjerna. Johan Pehrson (L) var kritisk till de företrädare från regeringen och Centerpartiet som kallat misstroendet för ”politisk teater”.

– Det är en självklar del av vår demokrati och vårt statsskick, säger Johan Pehrson, som emellertid landade i att Liberalerna inte fäller regeringen.

– Liberalerna anser att avtal ska hållas. Vi står vid vårt ord, sade Pehrson som menade att Januariavtalet inneburit en ”reformagenda med stark liberal prägel”.

I det var han överens med Nooshi Dadgostar (V), som ville fälla regeringen av samma skäl.

– Jag är inte historielös, jag vet vad socialdemokratin har betytt för Sverige. Den starka statliga bostadspolitiken. Där hyran var rimlig och standarden hög, säger Dadgostar, som menade att den socialdemokratiska regeringen övergett sina ideal.

– Det är inte Vänsterpartiet som övergivit den socialdemokratiska regeringen. Det är den socialdemokratiska regeringen som övergett Vänsterpartiet och det svenska folket, säger Dadgostar, som även citerade Sveriges tidigare socialdemokratiska statsminister Tage Erlander i sin polemik mot Socialdemokraterna.

Dadgostar föregicks i talarstolen av partiledare och företrädare från övriga partier, där Annie Lööf åter kallade oppositionen för ”en ohelig koalition” och menade att regeringen var ett offer för ”ytterkanternas humörsvängningar.

Socialdemokraternas Annelie Karlsson hävdade å sin sida att Socialdemokraterna aldrig haft som avsikt att hålla löftet till Centerpartiet om marknadshyror i nybyggen.

– Vi ska inte ha några marknadshyror, det är inte det vi ska ta ställning till, även om Vänsterpartiet vill göra det gällande, säger Karlsson.

Läs även: Mathiasson: Nyval är det enda rätta

Mot sig hade de rödgröna regeringspartierna en bred koalition där Kristdemokrater, Moderater och Sverigedemokrater gjorde gemensam sak med Vänsterpartiet.

–  Arrogans mot folkviljan är inte ansvar, sade KD.s partiledare Ebba Busch, som kallade Januariavtalet för en produkt av ”olitisk spel och mygel, smutskastning och kohandel” som tillåtit Stefan Löfven att ”sparka konsekvenserna av hans bristande väljarstöd framför sig.”

– Vi har samlats här i dag för att riskdagen anser att statsministern och hans regering har misslyckats att leda landet, säger Ulf Kristersson (M), som menar att ”ett land kan inte styras på ett ultimatum om vem som får prata med vem”.

Enligt Kristersson bygger Januariavtalet på ”oförenliga löften och ömsesidiga hot”, och att regeringen och deras stödpartiet uteslutit ”en fjärdedel av landets väljare”, det vill säga de som röstat på SD eller V. En situation som Kristersson menar var ohållbar givet hur den svenska demokratin fungerar.

– I Sverige är det riksdagen som bestämmer och regeringen som lyder, inte tvärtom, säger Kristersson, som anser att ”ansvarslösheten har hunnit ikapp januaripartierna”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson passade på att hylla sin politiska motståndare Nooshi Dadgostar från talarstolen.

– Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet har utifrån sitt perspektiv stått upp för sina väljare och låter sig inte luras av Löfvens maktspel. En sådan inställning är värd att hedras, även om den kommer från ens motståndare, säger Åkesson, som kallar Löfvens regeringen för ”en historisk svag regering som bygger på blind aversion mot mitt parti”.

Ett smolk i glädjebägaren för Nooshi var att den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, gick upp i talarstolen och gick till hårt angrepp mot V för att partiet valt att fälla regeringen tillsammans med SD. Kakabaveh lade ned sin röst i omröstningen, vilket passivt stöder regeringen. Hennes röst saknade emellertid konsekvens då oppositionen vann omröstningen med god marginal.

Läs även: Dadgostar hårt ansatt av journalister på pressträff: ”Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?”

Läs även: Aftonbladet/Demoskop: Nära hälften av svenskarna vill fälla regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag