Löfven om arbetskraftsinvandringen: ”Den ska inte Sverigedemokraterna få sätta stopp för”

Foto: Riksdagen
  • Onsdag 15 jan 2020 2020-01-15
E-post 9521

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade migrationen under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Löfven menade att SD stänger dörren för viktig arbetskraftsinvandring. – Egna företagare, gästforskare, ingenjörer, civilingenjörer, IT-designers. Det är de människorna vi behöver i det här landet, sade Löfven.

Jimmie Åkesson anklagade Stefan Löfven och hans regering för att sakna krisinsikt och tog upp Migrationsverkets färska statistik för antalet uppehållstillstånd för 2019 – knappt 120 000.

– När ska det här upphöra, undrade Åkesson.

Stefan Löfven svarade att man lagt om migrationspolitiken.

– Vi hade en politik som inte var hållbar. Vi har lagt om den, vi har dragit ner rejält på antalet asylsökande som kommer till Sverige, sade Löfven.

Han pekade sedan på att det numera är arbetskraftsinvandring som utgör en stor del av uppehållstillstånden.

– När Jimmie Åkesson räknar upp en siffra över 100 000 personer är det egna företagare, gästforskare, ingenjörer, civilingenjörer, IT-designers. Det är de människorna vi behöver i det här landet. Jimmie Åkessons besked nu till svenska företag och myndigheter är att de människorna ska inte få komma in i Sverige. Jag tycker det är väldigt olyckligt. När tycker du Jimmie Åkesson att det ska upphöra, att vi får hit ingenjörer och människor som vi behöver, sade Löfven.

– Det är det här som har varit problemet i migrationsdebatten i decennier, kontrade Jimmie Åkesson.

– Man har inte förstått att de flesta som kommer till vårt land är inte ingenjörer, de är inte designers, de har inte spetskompetens. De allra flesta kommer in i en oerhört svår situation, där väldigt många hamnar i utanförskap, bidragsberoende och blir föremål för rekrytering till de gäng som Stefan Löfven säger sig vilja bekämpa, fortsatte Åkesson.

Åkesson sade sig inte ha något emot att personer som bidrar kommer till Sverige.

– Men massinvandringen måste upphöra, sade han.

Löfven svarade att SD var virriga.

– I den ena repliken frågade Jimmie Åkesson mig när det här med 120 000 uppehållstillstånd skulle upphöra. Sedan i nästa replik så ska det inte det, av någon anledning. Den största andelen av invandringen är arbetskraftsinvandring. Vi har sett till att tagit ner asylinvandringen. Det var helt nödvändigt. Vi ska hålla den på en ansvarsfull nivå.

Stefan Löfven har tidigare sagt att ”det finns ingen gräns” hur många flyktingar som Sverige kan ta emot.

Läs mer: Löfvens ”miniminivå”: Så många fler asylmigranter ger Sverige uppehållstillstånd till än nordiska grannarna

Löfven avslutade med att återigen försvara arbetskraftsinvandringen.

– Den ska inte Sverigedemokraterna få sätta stopp för.

Stefan Löfven har själv tidigare gått till attack mot arbetskraftsinvandringen. Inför valet 2018 gav han beskedet att Socialdemokraterna ville stoppa arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade yrken.

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag