Löfven: Tänker inte bli ett stödparti åt Alliansen

Stefan Löfven (S). Foto: SVT Play
  • Onsdag 12 sep 2018 2018-09-12
E-post 241

SVERIGE Alliansledarna bjöd på onsdagen in Stefan Löfven (S) till samtal om samarbete över blockgränsen. S-ledaren avfärdar nu idén om att hans parti ska stödja en Alliansregering, men han är öppen för blocköverskridande överenskommelser.

Läs mer: Alliansen höll pressträff om regeringsbildning

Alliansledarna vill bilda regering tillsammans men också samarbeta med Socialdemokraterna för att få en majoritet i riksdagen och stänga ute Sverigedemokraterna. Det beskedet gav man i en debattartikel på onsdagsmorgonen.

Strax efter klockan 13 gav statsministern sitt svar på en presskonferens i Rosenbad. Han välkomnar blocköverskridande överenskommelser men säger att man måste avvakta det slutliga valresultatet innan regeringsfrågan kan avgöras.

I nuläget har Alliansen färre mandat än det rödgröna blocket, och därför vore det ”ologiskt” att de borgerliga bildade regering. Löfven säger också att Socialdemokraterna inte kommer att bli ett stödparti till en Alliansregering.

– Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, säger han.

Att SD måste uteslutas från alla former av samarbeten är dock något han instämmer med Alliansen i. Löfven vill bara samtala med ”anständiga partier”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag