Alliansen höll pressträff om regeringsbildning

Partiledare på presskonferens. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 sep 2018 2018-09-12
E-post 668

STOCKHOLM På onsdagsmorgonen meddelade Alliansledarna att man bjuder in Stefan Löfven (S) till samtal om samarbete över blockgränsen. Vid 11-tiden höll man en gemensam presskonferens om regeringsbildningen.

Läs mer: Alliansen bjuder in Stefan Löfven till samtal – vill samarbeta över blocken

I en debattartikel i Dagens Nyheter berättade Alliansledarna på onsdagen att man vill regera med stöd av Socialdemokraterna för att tillsammans få en majoritet i riksdagen. Samtidigt stänger man dörren till förhandlingar med Sverigedemokraterna.

På presskonferensen sade Ulf Kristersson (M) att Alliansen är den naturliga regeringsbildningen utifrån valresultatet. Därför bör nuvarande regering ledd av Stefan Löfven avgå. Man upprepade också att SD inte kommer att få något inflytande i den nya regeringens politiska inriktning, och att man istället vill samarbeta med Stefan Löfvens parti.

– Det här är en genuint ärlig vilja att lösa problemen tillsammans, sade Ulf Kristersson.

Ebba Busch Thor (KD) hävdade att det inte handlar om en ny Decemberöverenskommelse.

– Tålamod är höstens viktigaste egenskap, sade Jan Björklund (L) och syftade på att det kommer att ta tid att bilda en ny regering – kanske flera månader.

På frågan om man förväntar sig att S ska rösta på Alliansens budget kunde inte Annie Lööf (C) ge något tydligt svar. Allt man säger just nu är att man med ett ”ödmjukt tonläge” vill hålla samtal mellan blocken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag