Lokalpolitiker: Ge permanenta uppehållstillstånd till gymnasieafghanerna
De afghaner som fått tillfälliga uppehållstillstånd för gymnasiestudier – den så kallade gymmnasielagen – kan enligt plan snart börja utvisas. Men nu höjer lokalpolitiker från samtliga riksdagspartier utom SD rösten för att ge männen amnesti. ”Som kommunpolitiker vill vi skörda frukterna av våra investeringar och tycker därför det vore mycket olyckligt om detta tilläts ske”, skriver bland andra kommunalrådet i Örebro Lennart Bondeson (KD) i en debattartikel i Aftonbladet.
• Gymnasielagen beslutades sommaren 2018 av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
• Den innebar att cirka 7 400 afghaner utan asylskäl, varav en stor majoritet vuxna män (cirka 96 procent av de som ansökte var män), fick tillfälliga uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet.
• Enligt S-MP-regeringen var kostnaden 2,9 miljarder kronor. Kritiker menade att kostnaden blev betydligt högre, bland annat för utbildningen. Olika kommuner, bland annat Stockholm, har också använt skattepengar till att förse afghanerna med boenden.
• När afghanerna tagit studenten kunde de få permanenta uppehållstillstånd om de fick ett fast jobb inom ett halvår. Annars skulle de lämna landet.
Det är ett 40-tal lokalpolitiker från samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna som skrivit under debattartikeln i Aftonbladet om att ge permanenta upphållstillstånd till afghaner som befinner sig i Sverige genom den så kallade gymnasielagen. De tyngsta politikerna som skrivit under, flera kommunalråd, kommer från Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna – bland annat Lennart Bondeson (KD) från Örebro.
Tidigare har även organisationer som Ensamkommandes förbund och Vistårinteut samt tidningen Dagens Nyheter krävt att afghanerna ska få permanent amnesti.
Får inte afghanerna – ”ungdomar” enligt lokalpolitikerna – som har tillfälligt uppehållstillstånd fast jobb inom ett halvår efter avslutade studier ska de enligt gymnasielagen utvisas.
”Som kommunpolitiker vill vi skörda frukterna av våra investeringar och tycker därför det vore mycket olyckligt om detta tilläts ske. Vi har utbildat ungdomarna till att bli skattebetalare i ett land med en demografi som gör att vi borde glädjas över alla ungdomar som flyttar hit”, skriver lokalpolitikerna.
Påståendet om att asylmigranter skulle vara en nettovinst för Sverige har inget stöd i forskning. Forskaren Joakim Ruists ESO-rapport visar att en asylmigrant innebär en snittkostnad för de offentliga finanserna på 74 000 kronor.
Lokalpolitikerna tror också att afghanerna kommer att stanna kvar i Sverige även om de får utvisningsbeslut.
”Om ungdomarna inte får uppehållstillstånd så riskerar de också att drivas in i skuggsamhället där de tvingas ta svarta arbeten utan avtal och lagar. Detta riskerar förstås att skapa stora problem ute i kommunerna”, skriver man.
Lokalpolitikerna skriver också att man klarat av migrationskrisen som uppstod 2015. Man slår fast att afghanerna numera är en ”resurs”.
”Visst var det tufft i kommunerna under flyktingkrisen 2015, men vi löste problemen. Vi har jobbat hårt med att göra dessa ungdomar till en del av våra lokalsamhällen och vill inte avstå från den resurs de nu utgör.”
Nu efterlyser politikerna en bred, svepande amnesti.
”Bevilja permanenta uppehållstillstånd till alla ensamkommande ungdomar som sökte asyl innan innan den 20 juli 2016, då den tillfälliga lagen som försvårar asyl trädde i kraft”, avslutar man.
Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.
Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem