Malmö har flest häktningsförhandlingar i hela Sverige

Malmö tingsrätt. Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 25 sep 2017 2017-09-25
E-post 13

MALMÖ Tingsrätten i Malmö är den fjärde största i Sverige men ligger etta när det gäller antalet häktningsförhandlingar.  Häktningsförhandlingar prioriteras högt vilket innebär att annat arbete läggs på hög.

Malmö tingsrätt har flest häktningsförhandlingar i hela Sverige, Malmö tingsrätt har i år haft över 1000 förhandlingar samtidigt som den bara är Sveriges fjärde största tingsrätt, det uppger Sveriges Radio.

Fram till mitten av september har Malmö tingsrätt hållit i sammanlagt 1056 häktningsförhandlingar. Det kan jämföras med Stockholms tingsrätt som trots att den är Sveriges största endast haft 770 liknande förhandlingar.

En häktningsförhandling innebär att domaren beslutar huruvida en person som är misstänkt för ett brott ska häktas eller inte. Häktningen gäller i såna fall under tiden som polisen blir klar med sin utredning och åklagaren beslutar om ett åtal.

Häktningsförhandlingar prioriteras eftersom de de handlar om personer ska bli frihetsberövade eller inte. Det innebär att många häktningsförhandlingar gör att domarna får lägga annat arbete på hög.

Eva Wendel Rosberg är lagman och chef för Malmö tingsrätt. Enligt Rosberg har Malmö allmänt tyngre mål än många andra domstolar.

– Vi har inte mycket bötesmål, polisen prioriterar inte de enkla vardagsbrotten. Vi har skjutningar, vi har mord, vi har allvarlig kriminalitet i Malmö och där lägger polisen resurser. Då blir det en tyngre målstock, en tyngre kriminalitet som så småningom hamnar hos oss när det väcks åtal, säger Eva Wendel Rosberg, till Sveriges Radio.

Den 24 september hade Malmö 71 personer häktade, kammaren i Göteborg och City åklagarkammare i Stockholm hade 36. Malmö och Göteborg har under de senaste åren toppat statistiken kring antalet häktningsförhandlingar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag