Man försökte döda granne med insulinspruta

  • Måndag 6 nov 2023 2023-11-06
E-post

NYKÖPING En plötslig psykos fick en man i 60-årsåldern att vända sig mot en av sina grannar med våld. Den drabbade kvinnan fick kämpa för sitt liv med grannens ena hand i ett hårt grepp om hennes hals medan han med den andra försökte injicera henne med insulin. Nu döms 60-åringen till skyddstillsyn.

Den 15 augusti knackade någon på dörren hos en kvinna i Nyköping. Hon tittade ut och såg att det var en av grannarna, en man i 60-årsåldern. Den senaste tiden hade grannen betett sig lite underligt och bland annat hävdat att någon hade sprutat in myrsyra i hans lägenhet. Kvinnans barn tyckte inte att hon skulle öppna dörren, men hon förberedde sig genom att ha telefonen i handen, redo att ringa 112 om något skulle hända.

När hon öppnar tränger sig grannen in, slår telefonen ur hennes hand och greppar henne om halsen med ena handen. Med den andra tar han fram en insulinspruta ur fickan. Kvinnan kämpar emot och lyckas rycka åt sig sprutan och håller undan den. Grannen blir arg och slår av henne glasögonen innan han greppar henne om håret och slänger henne fram och tillbaka.

Till slut kommer grannar som ett av barnen sprunigt och hämtat coh de får ned honom på golvet och kan hålla kvar honom tills polis anländer. Under tiden säger grannen att han nu skulle bli inlåst, men att han skall döda henne när han kommer ut.

Grannen uppger att han mått dåligt tiden före händelsen och att han den aktuella dagen gick till kvinnan för att döda henne, men han kan inte förklara varför. Han säger att han måste ha drabbats av en psykos, och en rättspsykatrisk undersökning håller med. Psykosen var dock av övergående natur och han har sedan dess hämtat sig.

Grannen döms för mordförsök, men eftersom han vid händelsen inte kunde inse konsekvenserna av vad han gjorde kan han inte dömas till fängelse, och eftersom han inte längre lider av en allvarlig psykisk störning är inte heller rättspsykiatrisk vård aktuell. Straffet blir därför skyddstillsyn med psykiatrisk vård och behandling.

Läs även: När verkligheten tonar ut – knivhögg sin hustru under läkemedelsutlöst psykos

Läs även: Dödade sin granne med 246 knivhugg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag