Man ställs inför rätta – försökte köra över exfrun och barnen

Vittnen konfronterar bilföraren. Bild ur förundersökningen.
  • Lördag 3 okt 2020 2020-10-03
E-post 251

GÖTEBORG Mannen fick syn på exhustrun och de två döttrarna när de tillfälligt hade lämnat det skyddade boendet där de befann sig. Han satte sig i bilen, och med en rivstart accelererade han och körde upp på trottoaren. Exhustrun lyckades nätt och jämnt slita in döttrarna i ett dörrvalv och undvika att de blev påkörda.
– Hade de inte hunnit in i dörren där vid porten så hade han dödat dem, säger ett vittne i förhör.

Det var den 14 augusti som kvinnan lämnade det skyddade boendet tillsammans med sina två döttrar eftersom en av dem skulle besöka tandläkaren i Angered i Göteborg. Tre år tidigare hade hon separerat från barnens far, och sedan dess hade båda två skaffat nya makar, men stämningen mellan de två föräldrarna blev aldrig bra. Enligt exmaken skulle osämjan ha berott på hur tillgångarna delades upp vid skilsmässan, och i förhör nämner han också att de tillhör olika somaliska klaner vilket har lett till att konflikten kommit att involvera fler personer.

Ungefär en timme innan tandläkarbesöket hade exmaken kallats till ett möte med en av åldermännen i sin klan. Det hade varit tal om att exhustrun skulle betala en summa pengar till exmaken, men enligt vad som framkommit i förhör var detta krav nedlagt, och exmaken skulle istället ha uppmanats av klanäldsten att lämna den tidigare hustrun i fred. Det var i så fall inte ett råd han följde.

När exhustrun och döttrarna var på väg hem från tandläkaren i sällskap med den nye maken och en av hans vänner får de syn på exmaken som står med armarna i kors och tittar på dem. De försöker ignorera honom och går vidare, men plötsligt skriker den nye makens vän något om att bilen kommer mot dem.

Exhustrun kastar en blick över axeln och ser makens bil komma i hög hastighet. Hon reagerar snabbt. Hon rycker med sig flickorna in i ett dörrvalv till en bingohall och undviker bilen med bara ett par meter till godo. Flera oberoende vittnen är tydliga med att bilföraren agerade som om han försökte köra på dem.

– Han tog verkligen sats, det gick så snabbt, jag blev så chockad, berättar ett av vittnena i förhör.

När exmaken backade undan sprang vännen till kvinnans nye make fram och slet upp bildörren. Han skrek åt honom ungefär ”Vad gör du? Försöker du köra på dina egna barn?” och lade en hand på ratten. Exmaken svarade med att slå honom flera gånger i ansiktet, men under tiden hann fler personer samlas på platsen och då körde exmaken därifrån.

I förhör berättar döttrarna om hur de chockades av upplevelsen att deras egen far försökte köra på dem, och båda uttrycker rädsla över att han skall släppas fri. Trots att han även tidigare hotat familjen trodde de inte att han skulle göra allvar av saken.

– Han har ju sagt att han tänker göra något åt att vi lever och grejer och han fick sitt pass nyss och han har sagt, ja jag fick mitt pass, om jag dödar nån så är det endast 8 år, berättar en av döttrarna i förhör.

Det dottern säger om passet handlar om att hennes far nyligen blivit svensk medborgare och därmed inte kan utvisas från Sverige om han döms för brott.

Själv nekar mannen till anklagelsen att han skulle ha försökt köra på någon och menar att han krypkörde med bilen och hamnade på trottoaren av misstag. När förhörsledaren frågar hur det kommer sig att någon som arbetar som taxichaufför och har många års körvana lyckas hamna så fel i så låg hastighet svarar den misstänkte:

– Det var ju inte taxibilen jag körde. Jag körde en privatbil. Bilen hamnade på trottoaren väldigt lite.

Mannen står åtalad för försök till grov misshandel, misshandel och olaga hot. Förhandling i tingsrätten äger rum den kommande veckan.

Läs även: ”Jag försökte hugga han wallah” – 18-åring åtalas för mordförsök på systerns kompis

Läs även: Sverige betalar av Somalias skulder: ”Viktigt för Sveriges anseende”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag