Maria Ågren kan få ut full lön i fyra år till: 4,8 miljoner

Maria Ågren.
Maria Ågren.
  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post 970

STOCKHOLM Den före detta generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, kan få ut full direktörslön i fyra år till, motsvarande 4,8 miljoner kronor. För att få bort henne från statlig tjänst måste regeringen inkomma med ett ärende till Statens ansvarsnämnd. Enligt ansvarsnämnden har regeringen ännu inte inkommit med några handlingar. 

Den före detta generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, avsattes av regeringen då hon ertappats med att ha godkänt avsteg från lagen som gjorde att hemliga uppgifter från Transportstyrelsen läckte. Nyheter Idag rapporterade under gårdagen 23 juli att Ågren, trots skandalen, fortfarande uppbär full direktörslön på 115 200 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Trots skandalen: Maria Ågren fortsätter ta ut full direktörslön på 115 200 kronor

Ågren har, enligt praxis, placerats i den så kallade elefantkyrkogården. Elefantkyrkogården avser de generaldirektörer som petats från sina poster och därefter placerats i regeringskansliet.

Generaldirektörer är, i princip, oavsättliga chefer för statliga myndigheter. Som generaldirektör behåller man sin lön under de sex år förordnandet gäller.

Nu skriver Expressen att Ågren kan komma att lyfta ut full direktörslön i totalt fyra år till, vilket från och med augusti i år till och med januari 2021 handlar om en ersättning på 4,8 miljoner kronor.

Ågren fick löneförjning under tiden hon utreddes av SÄPO. Det var Anders Ygeman och regeringen som godkände löneförhöjningen från 112 000 kronor till 115 200 kronor i månaden, motsvarande 2,9 procent.

Ågren har tidigare godtagit ett strafföreläggande för sitt agerande på posten som generaldirektör för Transportstyrelsen. Hon fick böta 70 000 konor för ”vårdslöshet med hemlig uppgift men utan uppsåt”.

70 000 kronor motsvarar lite mindre än 2 tredjedelars månadslön för Maria Ågren.

Regeringen uppger sig vara i processen av att försöka få bort Maria Ågren från statlig tjänst, något som måste ske genom att regeringen upprättar ett ärende hos Statens Ansvarsnämnd.

Statens ansvarsnämnd behandlar därefter ärendet som en arbetsrättslig tvist där man avgör huruvida Ågren ska bort från statlig tjänst eller om hon ska stanna. Ansvarsnämnden beslutar även hur många miljoner som Sveriges skattebetalare ska bistå Ågren med i ett eventuellt fallskärmsbelopp.

Statens Ansvarsnämnd har, enligt Expressen, inte fått in några handlingar från regeringen ännu.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag