Massiv kritik mot Dagens Nyheter: ”Försök att smeta brunt på Sanandaji”

Flera debattörer rasar mot DN då de uppfattar att Sanandaji anklagas via "guilt by association". Bilden är ett montage. Foto: Faksimil dn.se
  • Söndag 20 dec 2015 2015-12-20
E-post

STOCKHOLM Tidningen Dagens Nyheter publicerar ett långt reportage på söndagen om SDU och högerextremister, där även nationalekonomen Tino Sanandaji omnämns, något som väcker starka reaktioner. ”DNs försök att smeta brunt på Sanandaji”, skriver den borgerliga ledarkrönikören Anela Murguz på Twitter.

Dagens snackis i sociala medier har kommit att bli en artikel i Dagens Nyheter som undersöker hur Sverigedemokraternas före detta ungdomsförbund, ”gamla” SDU, knyter kontakter med akademiker och näringslivet. Reportaget bygger i huvudsak på redan kända uppgifter om den så kallade ”identitära” rörelsen, Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU, samt före detta medlemmar i SD.

Men ett stycke i reportaget omnämner även att nationalekonomen Tino Sanandaji umgås privat med en tjej som heter Hanna Lindholm. Hon har tidigare uppmärksammats, bland annat på Nyheter Idag, för att hon varit med på en fest hos den högerradikala organisationen Nordisk Ungdom. Lindholm har även en tidigare bakgrund i SDU, ett engagemang hon enligt uppgift lämnat bakom sig. Sanandaji i sin tur är välkänd för att presentera statistik och siffror som rör migration, utan att anpassa dessa efter någon ideologisk mall – något han mött hård kritik för.

Flera läsare uppfattar reportaget som ett försök av Dagens Nyheter att smutskasta Tino Sanandaji genom att sätta honom i ett sammanhang med högerextremister och reaktionerna har varit starka i sociala medier. En av de som är kritisk mot DN är Anela Murguz, borgerlig ledarkrönikör på Borås Tidning.

Men kritiken mot Dagens Nyheter stannar inte där. Den borgerliga ledarskribenten Ivar Arpi menar att DN försöker sig på ”guilt by association” då de låter SDU-toppen William Hahne berätta hur han ser upp till Sanandaji, trots att Sanandaji själv aldrig haft någon kontakt med SDU.

En annan som reagerar på reportaget i Dagens Nyheter är Andreas Ericson, VD och redaktionschef på det numera nedlagda borgerliga magasinet Neo. Ericson funderar på om det finns en bakomliggande orsak till att Dagens Nyheter tar med Sanandaji i ett reportage om högerextremister.

Tino Sanandaji: ”Saknar förtroende för DN och dess chefredaktör”

Reportaget i DN kommenteras även av Tino Sanandaji själv och han poängterar att han aldrig någonsin haft kontakt med någon av de högerextremister som omnämns i DN-artikeln. Detta är också något som Sanandaji har upplyst tidningen om, berättar han på sin blogg.

”Att William Hahne säger sig vara inspirerad av mig och att vi har en gemensam bekant är en tämligen tunn spik av DN att koka en konspirationssoppa a la 1930-talet på. Om DN är letar efter lösa konspirationsteorier har jag större samröre med Peter Wolodarski – som jag faktiskt träffat en gång i riktiga livet – än William Hahne, vars existens jag inte var medveten om tills jag läste om SDU-striderna i tidningen”, skriver Sanandji.

Senare går Sanandaji till rasande attack mot Dagens Nyheter och journalisten Björn af Kleen som är författare det långa reportaget i DN om högerextremister som vill vara akademiker. Sanandaji menar att af Kleen inte är en seriös journalist och att han saknar förtroende för DN.

”Det tar några sekunders googlande för att se att Björn Af Kleen inte är en seriös journalist med forskningsintresse utan en av DNs agendasättare. Jag tackade naturligtvis nej ’Tack för din mail. Jag måste tyvärr tacka nej då jag saknar förtroende för DN och dess chefredaktör'”.

Sedan fortsätter Sanandaji att såga Dagens Nyheter längs med fotknölarna. I sin kritik omnämner Sanandaji en händelse där Dagens Nyheter blivit påkomna med att publicera en fabricerad lögn om att en brandman ska ha blivit av med sitt arbete på grund av rasistisk mobbing, något som sajten Fria Tider kunde visa när de granskade storyn i DN.

”Av artikel att döma kan man nog sluta sig till att af Kleen inte var nämnvärt intresserad av nationalekonomisk eller ekonomisk-historisk forskning. DN är den enda tidning som jag tackat nej att medverka i, av uppenbara skäl. Jag kommer även fortsättningsvis att tacka nej till intervjuer med DN, i vart fall tills ’Brandmannen från Boden’ uppenbarar sig igen och råder annat”, skriver Sanandaji på sin blogg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag