Mathiasson: Partiet Nyans har vi fått för våra synder

Annie Lööf när hon valts till ny partiledare för C år 2011. Bild: Privat/Patrick Trägårdh/CC BY 2.0
  • Onsdag 1 dec 2021 2021-12-01
E-post 711

Partiet Nyans med krav på etnisk och religiös särlagstiftning och en partiledare kopplad till Erdogans regim och turkiska terrorister kan bli en framgångsrik doldis inför valet nästa år, menar Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson.   

Dagens Nyheter publicerade på söndagen ett långt reportage om Partiet Nyans, det senaste spygröna tillskottet på partipaletten. Partiet Nyans har en hjärtfråga: multikulturalistisk särbehandling och splittring. Som de själva skriver på sin sajt kämpar de för att ”tillåta positiv särbehandling med hänsyn tagen till ras eller etnicitet i samma utsträckning som det idag råder könskvotering”.

Framförallt vill de att grupperna afrosvenskar och muslimer ska erkännas som nationella minoriteter på samma sätt som svenska staten år 2000 erkände finnar, tornedalingar, samer, romer och judar som nationella minoriteter.

Läs även: Mathiasson: När ska afrikaner be om ursäkt för slavhandeln?

Huvudperson i DN-reportaget är partiledaren Mikail Yüksel. Turken Yüksel flyttade till Sverige 2001. Han är son till en borgmästare för partiet MHP som är nära knutet till den militanta fascistorganisationen Grå vargarna. Det var just på grund av sitt samröre med Grå vargarna som Yüksel uteslöts ur Centerpartiet strax innan valet 2018. Vid uteslutningen toppade han Centerpartiets vallista i Göteborg tillsammans med Annie Lööf.

Grå vargarna får NMR att framstå som ett gäng pojkscouter i velourbyxor. Enligt turkiska myndigheter ligger Grå vargarna bakom cirka 700 mord. Förra året förbjöds Grå vargarna i Frankrike efter ett flertal attentat mot kurder och armenier på fransk mark. De senaste åren har Grå vargarna utvecklat en allt starkare relation till Turkiets president Erdogan, som även i offentliga tal uppmanat turkar i Europa att engagera sig i politiken där de bor med målet att främja turkiska regimens intressen.

Mikail Yüksel – liksom förövrigt före detta miljöpartisten Mehmet Kaplan, som Yüksel i intervjun beskriver som sin drömkandidat som ordförande för Partiet Nyans – försökte till att börja med ta vägen genom den existerande partiapparaten. Att han valde just Centerpartiet är inte så förvånande. Vid ungefär samma tid som Yüksel gick med rapporterade DN från centerstämman 2011:

”Centern vill se stadsdelar som Chinatown och Little Italy växa fram i Sverige. Segregationen behöver inte vara negativ, menar partistyrelsen. Partistämman i Åre 22-25 september går under parollen ’Nybyggarlandet Sverige’. Där ska Centern bland annat ta ställning till ett förnyelseprogram om integrationspolitiken. Där pekar man på att etniskt präglade stadsdelar som till exempel Chinatowns, som finns i många stora städer i världen, kan vara positivt för Sverige.

’Det är ett förhållningssätt att all segregation, som att människor väljer att bo tillsammans, inte ska ses som något negativt’, säger partisekreteraren Michael Arthursson.”

Detta var samma C-stämma som valde Annie Lööf till ordförande. Att Lööf och Yüksel tio år senare tillsammans skulle toppa Göteborgslistan framstår närmast som poetisk rättvisa för Lööfs nyliberala falang som förläst sig på skönmålningar om det stora landet i väst istället för att se de verkliga problem som byggdes upp här i Sverige i nutid.

Läs även: Mathiasson: Skrota asylsystemet

Men att Centerpartiet höll på att sätta en snubbe med relationer till både turkiska regimen och turkiska fascistiska mördarband i Sveriges riksdag tycks ändå inte vara väckarklocka nog. Det föranledde visserligen en uteslutning, men inte en omläggning av politiken.

Väl utesluten ur Centerpartiet började Mikail Yüksel att bygga upp ett eget parti. Det etniskt segregerade Chinatown-samhälle som Lööf & Co såg som en positiv utveckling av Sverige är den bas som Yüksel och Partiet Nyans försöker samla för att komma in i riksdagen.

Arbetet inför nästa års valrörelse inleddes talande nog inte i Sverige, utan i Turkiet. Närmare bestämt i Mikail Yüksels hemstad Kulu, dit mellan 30000 och 50000 turkar med svenskt medborgarskap reser hem på sommaren. ”Jag tror att kampanjen var effektiv och lyckad”, säger Yüksel i DN-reportaget.

Partiets strategi, utöver att vinna kommunala mandat genom att fokusera på segregerade förorter och moskéer, är att försöka vinna 23000 röster i Malmö kommuns valkrets. Det skulle innebära 12 procent i en valkrets och därmed ett riksdagsmandat. Med tanke på att 46 procent av Malmös befolkning utgörs av personer med utländsk bakgrund är det en klok strategi sett ur Nyans synvinkel.

Huruvida strategin kommer att lyckas får vi nog se först på valdagen. Deras opinionsmässiga stöd kommer just på grund av segregationen inte att framkomma i opinionsundersökningarna. Och deras valarbete utanför moskéernas fredagsböner är knappast något som SVT:s Pontus Mattsson eller Mats Knutson kommer att lägga märke till.

En sak är dock säker, där Partiet Nyans vinner inflytande kommer vi att få se reaktionära politiska förslag på etnisk särlagstiftning, sharia och förstärkt segregation, av ett slag vi aldrig sett, eller i varje fall inte på väldigt länge, i Sverige.

Den vänsterliberala utopi som ligger bakom det mångkulturalistiska samhällsprojektet kommer översatt i verkligheten varken att vara vänster – i dess klassiska mening ett socialt, politiskt och ekonomiskt rättvist samhälle – eller liberalt – i dess klassiska mening med individuell frihet – utan dess raka motsats.

Det enda positiva med Partiet Nyans är att de synliggör vad det nyliberala enklavsamhället egentligen är. Och när Partiet Nyans börjar ta kärnväljare ute i förorterna från de etablerade partierna – inte minst Socialdemokraterna – först då, när egenintresset hos den politiska eliten är hotat, kanske även dessa vaknar upp ur sitt utopiska mångkulturalistiska drömmande.

Läs även: Mathiasson: Därför våras det för vänsternationalismen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag