MED: Nej, Sverige behöver inget Sanningsministerium

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Tisdag 26 maj 2020 2020-05-26
E-post 2595

Sverige föreslås få ännu en ny myndighet som ska ”stödja” medieföretag med att identifiera otillbörlig ”informationspåverkan”. Det är ett förslag som låter orwellskt nyspråk för att motarbeta regimkritik, skriver Lena Malmberg, Medborgerlig Samling.

En nyligen publicerad statlig utredning föreslår att Sverige ska utrustas med ytterligare en skattefinansierad myndighet – en för psykologiskt försvar. Enligt uppgift ska den nya myndigheten ha nära samarbete med underrättelsetjänster inom försvarsmakten och även få rätt att utföra signalspaning.

Huvuduppgifterna sägs bli att stödja, stärka och samordna samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret samt att också stödja medieföretag vad gäller att identifiera, analysera och möta otillbörlig informationspåverkan.

– Det här är ett sätt att värna det öppna samhället, hävdade utredaren Anders Danielsson på en pressträff idag.

Allt det där må låta värdegrundspropert men för de som lärt sig tolka maktspråket från Rosenbad är det illavarslande.

Medborgerlig Samling ser att det snarare skulle kunna utvecklas till ett demokratiproblem ifall en sådan statlig maktinstitution skulle inrättas. Det är inte svårt att föreställa sig hur dess myndighetsutövning kommer att påverka medborgarnas grundlagsskyddade åsikts- och yttrandefriheter.

Var kommer gränsen mellan ”otillbörlig informationspåverkan” och berättigad kritik av en sittande regering att gå? Vem bestämmer det och på vilka grunder? Hur kommer medborgare och medier att få ge uttryck för oppositionella och obekväma åsikter utan att tystas, med hänvisning till utövande av ”otillbörlig informationspåverkan” i demokratins och det öppna samhällets namn?

Sverige har redan ett möjligt skydd när det gäller underrättelsespaning och eventuella utökade behov skulle mycket väl kunna hanteras av redan existerande myndigheter.

Tyvärr, kan man befara att denna myndighet kan komma att ytterligare begränsa våra grundlagsskyddade rättigheter till det fria ordet och mer ägna sig åt åsiktsregistrering hellre än att ’värna det öppna samhället’.

Vi har sett det tidigare där den rödgröna regeringen ger uppdrag till åsiktsjägare (som betalas med våra skattemedel) att dammsuga sociala medier i jakt på privatpersoner med misshagliga åsikter som kan tystas för att på så sätt statuera exempel i avskräckande syfte.

Det är obehagliga fascistoida tendenser vi ser sippra ut från regeringskansliet. Starka ord – men en stark grundlagsskyddad yttrandefrihet kräver ett starkt försvar när den står under attack.

Den här myndigheten kommer inte att gynna någon förutom den sittande regeringen… och Anders Danielsson (tidigare generaldirektör för SÄPO samt Migrationsverket) som nu möjligtvis får ett nytt jobb. Nej, det här är nog mer en fråga om en regering som känner sig alltmer ifrågasatt och kanske till och med är lite rädd för att få göra avkall på sin maktposition i takt med att kritiken växer och opinionssiffrorna krymper.

Förutom demokratiproblemet som en sådan myndighet skulle utgöra kan vi krasst konstatera att Sverige inte behöver fler myndigheter.

Den svenska staten har ständigt ökat på kostnader för skattebetalare genom att inrätta nya myndigheter under årtiondena. Det är ett återkommande politiskt knep att starta en ny myndighet för att ge sken av att ta tag i olika olösta problem. De över 300 statliga myndigheter vi enligt Statskontoret redan har är helt enkelt för många.

Medborgerlig Samling vill hellre se en myndighetskommission med uppdraget att lägga ned och slå samman flera statliga myndigheter. Inte skapa fler.

Fiktionens ”Sanningsministeriet” i George Orwells dystopiska roman ”1984” gör sig påmind. Sverige behöver inget ’sanningsministerium’. Det gör ingen demokrati.

Sverige behöver en regering som arbetar för folket och med folket – inte mot folket.

Om debattören

Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag