Mellanstadiebarn heilar och sjunger nazistiska kampsånger enligt vänsterpartist

Bild: Vänsterpartiet Tyresö/Bengt B/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 17 maj 2023 2023-05-17
E-post

Lokalpolitikern Omar Danakill (V) i Tyresö larmar i en debattartikel i tidningen Syre om att barn i hemkommunen heilar och sjunger ”nazistiska kampsånger”, och att afrosvenska barn inte tillåts att leka på skolgården. 

”Hjälp – mina grannar är extremt rasistiska” är rubriken på artikeln, där Danakill hävdar att ”tidigare trivsamma Tyresö framstår numera som otrygga Tyresö för alla afrosvenskar och andra med utomeuropeisk bakgrund.”

Som exempel tar Danakill upp att ”hakkorsflaggan hissats på kommunens mark”, vilket sannolikt syftar på en serie händelser den 20 april 2018, vilket är Adolf Hitlers födelsedag.

Då hissades hakkorsflaggor på flera ställen i landet, bland annat utanför Friskis & Svettis i Tyresö. Hissade hakkorsflaggor eller nazistiskt klotter skedde samma dag även i Huddinge, Vetlanda och Nyköping, rapporterade Aftonbladet.

Sedan hävdar Danakill att ”grannar vittnar om mellanstadiebarn som ’marscherar’ och heilar samt sjunger nazistiska kampsånger”. Här har Nyheter Idag inte lyckats hitta något överensstämmande exempel som rapporterats i media.

Danakill hänvisar även till påståenden om att ”barn inte får vara med och leka på skolgården på grund av sitt afrosvenska ursprung”, något rektorn på skolan i fråga inte ska ha tagit itu med. ”Förstärkt värdegrundsarbete eller andra tydliga åtgärder i den enskilda skolan blev det inget tal om” skriver Danakill, som även tar upp exempel på rasism i Facebookgruppen ”aktuella händelser i Tyresö”.

Nyheter Idag söker Omar Danakill och skolchefen i Tyresö med frågor om de påstådda händelserna i Tyresö.

Läs även: Bah Kuhnke (MP) anklagade kollegor för rasism – fick sedan storstryk i talmansomröstning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag