Bah Kuhnke (MP) anklagade kollegor för rasism – fick sedan storstryk i talmansomröstning

Bild: Europaparlamentet
  • Tisdag 18 jan 2022 2022-01-18
E-post 3606

Alice Bah Kuhnke (MP) kandiderade till talman i EU-parlamentet på tisdagen. I sitt nomineringstal gick Bah Kuhnke till angrepp mot parlamentskollegor som hon anklagade för rasism, och lovade att som talman inspireras av politiska aktivister. Vid omröstningen fick hon sedan storstryk av den konservativa kandidaten, som fick mer än fyra gånger så många röster som Bah Kuhknke.

Miljöpartiets Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke ställde upp som kandidat till posten som talman i EU-parlamentet under tisdagen. Mot sig hade Bah Kuhnke Roberta Metsola från Malta som företräder parlamentets största grupp, konservativa EPP där M och KD ingår, och Sira Rego från Spanien som företräder Vänstern.

Inför omröstningen gick Bah Kuhnke till hårt angrepp mot andra EU-parlamentariker, som hon anklagade för rasism i sitt nomineringstal.

– Till de av er som fortsätter säga till mig att jag inte hör hemma här, ni har fel. De pro-demokratiska majoriteten i detta parlament kommer aldrig tillåta er att definiera vem som hör hemma i detta parlament eller i vår europeiska familj.

Sedan lovade Bah Kuhnke att låta sig inspireras som eventuell talman av aktivister inom klimat-, minoritets- och migrantfrågor.

– Som er talman kommer jag lyssna på och lära från de som står upp för sina rättigheter och vår gemensamma framtid.

– Från unga människor, som kräver klimaträttvisa, från minoriteter, som kräver en plats vid bordet, och modiga européer, som riskerar sin egen säkerhet för att hjälpa migranter vid våra gemensamma gränser.

Bah Kuhnkes nomineringstal blev ingen succé. Konservativa Metsola vann omröstningen överlägset, med 458 röster mot 101 för Bah Kuhnke och 57 för vänsterkandidaten Rego.

När utgången stod kvar berömde Bah Kuhnke Metsola för hennes personliga egenskaper, men var också kritisk till hennes inställning i abortfrågan.

– Hon är ju en otroligt erfaren och begåvad människa, men jag tycker att det är problematiskt att vi har en talman som inte med självklarhet står upp för kvinnors rätt att ta beslut över sin egen kropp, säger Alice Bah Kuhnke till nyhetsbyrån TT.

I det katolska Malta är abort förbjudet, och Metsola har röstat mot uttalanden för fri abort som EU-parlamentariker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag